Italia primeşte critici din partea organizaţiilor neguvernamentale. Grupul de organizaţii European Network Against Racism a prezentat, la Bruxelles, un raport în legătură cu discriminarea imigranţilor. Potrivit documentului, romii reprezintă grupul etnic cel mai puternic discriminat în Italia. Raportul arată că romii sînt marginalizaţi sistematic şi excluşi din diverse sectoare economice şi sociale şi, ceea ce este mai grav, nu au acces la educaţie şi servicii. Grupul de ONG-uri a subliniat că şi nord-africanii şi latino-americanii sînt supuşi discriminării. Asociaţiile au prezentat şi situaţia taberelor de romi construite departe de centrele locuite, în apropierea căilor ferate şi a autostrăzilor.
În cursul zilei de ieri, presa din Italia a comentat pe larg povestea unui băieţel român, care i-a scris preşedintelui italian. În vîrstă de 11 ani, Sorin, aflat cu părinţii în Italia, i-a cerut preşedintelui Giorgio Napolitano să le acorde o şansă, lui şi părinţilor, după ce buldozerele le-au demolat baraca în care locuiau. Cotidianul ”La Stampa” a prezentat mesajul lui Sorin. Familia de români locuise pînă de curînd într-o tabără din zona Tor di Quinto, situată în apropierea locului în care a fost agresată Giovanna Reggiani, victima lui Romulus Mailat. ”Dragă Domnule Preşedinte Napolitano, mă numesc Sorin, am 11 ani, vin din România şi trăiesc în Italia de doi ani. Sînt elev în clasa a V-a la o şcoală din Roma şi pînă ieri, locuiam într-o tabără de nomazi din Tor di Quinto. M-am întors acasă şi nu mi-am mai găsit casa; era distrusă împreună cu cărţile mele şi cu toate celelalte lucruri. Părinţii mei sînt oameni cinstiţi, mama este femeie de serviciu, iar tatăl meu, zugrav; nu-şi pot permite altceva decît o baracă, deşi lucrează de dimineaţa pînă seara. Dvs. aţi spus că fiii imigraţilor trebuie să aibă aceleaşi drepturi cu cei născuţi în Italia”, i-a scris Sorin preşedintelui Giorgio Napolitano. Imediat după publicarea scrisorii, autorităţile italiene s-au mobilizat pentru a-i oferi asistenţă. Sorin va fi găzduit cu familia sa într-un centru social unde i se va oferi posibilitatea de a continua să frecventeze şcoala, iar părinţii lui, care lucrează deja la Roma, vor fi ajutaţi să înceapă să se descurce pe cont propriu, a precizat un oficial. Walter Veltroni, primarul Romei, l-a felicitat pe băiatul român şi spune despre acesta că este ”simbolul pozitiv al voinţei de integrare”.
În acest timp, autorităţile italiene au procedat, vineri, cu sprijinul unui ofiţer român, la demolarea a două barăci amplasate de romi de origine română la periferia estică a Romei. Agenţii italieni au fost ajutaţi de Ovidiu Simion, unul din cei 32 de poliţişti trimişi în Italia de Ministerul român de Interne. Simion a verificat identitatea persoanelor cazate în cele două tabere de romi, unde se aflau şi mulţi copii. În interiorul barăcilor au fost găsite televizoare, alte aparate electrocasnice, dar şi o sabie tradiţională chineză. Cele două barăci, în care condiţiile igienice erau precare, se aflau în zona Torre Spaccata, la periferia estică a Romei. În interiorul celor două cabine metalice locuiau 38 de adulţi români, 31 fără antecedente penale în România. În afară de adulţi, în cele două barăci mai erau şi 25 de minori. Pe de altă parte, se relatează că 210 de persoane au fost arestate pentru furt de cupru de la Societatea Naţională a Căilor Ferate din Italia, în urma unei anchete care a durat 18 luni şi care a permis recuperarea a 514 tone de cupru. Ancheta, demarată în mai 2006 şi numită Aurul Roşu, a dus la deschiderea urmăririi penale pentru 566 de persoane, dintre care 210 au fost arestate. Cele 514 tone de cupru recuperate graţie cooperării comercianţilor de fier vechi valoarează 3,6 milioane de euro.
Cotidianul “La Stampa” scrie că hoţii români din Italia “specializaţi” în furtul din locuinţe folosesc un sistem de comunicare codificat. Hoţii marchează zidurile şi uşile clădirilor cu cretă, pentru a transmite complicilor cîte persoane locuiesc în casa vizată şi care este momentul propice pentru spargere. “La Stampa” scrie că infractorii supravegheau mai multe zile clădiri şi mai ales vile izolate, apoi notau pe ziduri informaţiile culese. Astfel, un triunghi însemna “femeie singură în casă”, un cerc mare, “e bine să nu încercaţi”, iar patru linii verticale indicau locuinţa ideală pentru spargere. Poliţia italiană a reuşit să decodifice mesajele, iar spărgătorii de case au fost obligaţi să devină mai subtili. Astfel, hoţii pun la uşa de la intrare a clădirilor vizate fundiţe din material textil. În funcţie de culoare şi poziţionare, fundiţele înseamnă altceva. Fundiţele albe înseamnă că acea clădire nu merită să fie spartă. Contrariul este semnalizat de fundiţe galbene sau roşii. Litera N desenată pe uşă sau zid înseamnă că spargerea poate fi făcută pe timpul nopţii. “La Stampa” precizează că mesajele cifrate sînt o practică nu numai în Italia, ci şi în Olanda, Portugalia şi Spania.