Normele stabilite de Ministerul italian de Interne pentru recensămintele din taberele de romi prevăd prelevarea amprentelor numai în cazul persoanelor care au peste 14 ani şi numai dacă nu există altă metodă pentru a le stabili identitatea, relatează agenţia ANSA. În cazul copiilor mai mici de 6 ani, amprentele vor putea fi luate numai în cazuri excepţionale: dacă au fost abandonaţi sau dacă sînt victime ale unor abuzuri. Pentru copiii cu vîrste cuprinse între 6 şi 14 ani, amprentele vor putea fi prelevate numai pentru eliberarea unui permis de şedere, în cazul în care acest lucru este cerut de autorităţi sau în alte cazuri în care este necesar, cu acordul Tribunalului pentru Minori competent şi prin intermediul poliţiei judiciare, se arată în regulament.
Aceste norme, comentează ANSA, confirmă că măsurile au ca scop combaterea situaţiilor de degradare din taberele de romi şi asigurarea unor condiţii decente de viaţă pentru comunităţile de nomazi, constînd în acces la servicii sociale, la asistenţă sanitară şi la educaţie, în special în cazul copiilor, expuşi la riscul unor abuzuri sau exploatări. Zece mii de romi din taberele de nomazi de la periferia capitalei italiene, Roma, sînt chestionaţi, începînd de luni, în cadrul unui recensămînt realizat de Crucea Roşie italiană. Pînă la 15 octombrie vor fi strînse informaţii legate de starea civilă şi sănătatea a aproximativ 10.000 de romi. Poliţia nu se va implica decît în cazurile calificate drept speciale, cînd vor fi luate şi amprente, iar în rest vor fi strînse informaţii legate de starea civilă şi de sănătatea locuitorilor din taberele de nomazi.
Pe de altă parte, Senatul italian a aprobat, miercuri, decretul pe tema siguranţei, transformîndu-l în lege, relatează site-ul Rainews24. Senatul italian a adoptat cu 161 de voturi pentru, 120 împotrivă şi opt abţineri transformarea definitivă în lege a decretului pe tema siguranţei. Decretul prevede ca pedepsele să fie mărite în cazul cetăţenilor străini care se află ilegal în Italia şi care comit infracţiuni. Circumstanţele agravante vor fi aplicate atît în cazul cetăţenilor extracomunitari cît şi în cel al cetăţenilor statelor membre UE care au situaţie ilegală în Italia. Cetăţenii comunitari sau cei cu situaţie ilegală care comit infracţiuni vor fi expulzaţi imediat. Decretul prevede o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi trei ani, precum şi confiscarea imobilului, în cazul proprietarilor care închiriază locuinţe cetăţenilor care se află în condiţii de ilegalitate în Italia. În această categorie nu intră menajerele care locuiesc în casele angajatorilor.