După doi ani în care sacrificarea animalelor după normele europene a fost amînată de la Ignat pînă la Paşte, autorităţile încearcă să treacă tot mai repede la asomare. Ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, a declarat că autorităţile locale vor putea cumpăra, cu fonduri comunitare, pistoale cu glonţ captiv sau alte instrumente de asomare a animalelor înainte de sacrificare. \"O să primim fonduri europene pentru ca fiecare comună să-şi poate achiziţiona pistoalele necesare cu glonţ captiv sau alte instrumente prin care poate să facă asomarea pentru sacrificări. A fost o discuţie între direcţiile de sănătate şi agricultură ale Comisiei Europene şi se agrează această investiţie, precum şi o investiţie în abatoarele mobile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - o măsură nouă. Autoritatea Veterinară va trebui să prezinte o situaţie exactă, de cîte e nevoie, dar şi unde\", a declarat Sîrbu. Ministrul a arătat că obligaţia privind asomarea rămîne valabilă pentru mieii sacrificaţi de Paşte în acest an şi, probabil, şi pentru porcii sacrificaţi de Crăciun în 2009. \"Asomarea a început în unele părţi, oamenii s-au mişcat mai repede. Nu se fac excepţii pe nicuna dintre solicitările noastre, La fel la laptele crud, ştiţi că am obţinut această prelungire, dar atît. Aceeaşi situaţie s-a discutat şi despre unităţile de procesare carne. Există şi acolo un program, tot pe fonduri UE, ca să retehnologizeze, dar unele nu au reuşit\", a afirmat ministrul. Cît priveşte situaţia exporturilor la carne de porc, sistate în urma repetatelor cazuri de pestă porcină care au lovit în ultimii ani România, Sîrbu crede că produsele autohtone ar putea ajunge pe piaţa comunitară abia în 2011.