Autorităţile locale sînt pregătite să intervină pentru deszăpeziri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorităţile locale sînt pregătite să intervină pentru deszăpeziri

Justiție 03 Ianuarie 2008 / 00:00 733 accesări

După atenţionarea CMDR privind codul galben instiuit în judeţul Constanţa, la Prefectură a fost convocată marţi, în prima zi a anului, o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Scopul şedinţei a fost perfectarea planurilor de măsuri care vizează atenuarea efectelor ninsorilor abundente şi a viscolului, pentru ca activităţile sociale şi economice să se desfăşoare în condiţii optime. Şedinţa a fost condusă de subprefectul Adrian Nicolaescu, care a solicitat instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu să comunice modul în care acestea sînt pregătite să facă faţă situaţiilor care pot apărea. La şedinţă au participat reptezentanţi din partea instituţiilor implicate. Ion Păun, reprezentant al CMRD a declarat că va fi prezentă ninsoarea asociată cu vînt foarte puternic care va duce la crearea fenomenului de viscol. Potrivit declaraţiilor col. Petre Trandafir, comandant ISU „Dobrogea”, în prima zi a anului la ora 15:30 toate primăriille din judeţ au primit înştiinţarea asupra avertizării codului galben şi s-a dispus activarea comitetelor locale pentru astfel de situaţii şi instituirea serviciului de permanenţă în cadrul primăriilor, cu personal corespunzător. De asemenea, s-a solicitat autorităţilor locale monitorizarea şi gestionarea permanentă a eventualelor situaţii ce vor apărea pe raza localităţilor. ISU a propus transmiterea unor comunicate privind situaţia drumurilor, astfel încît cetaţenii aflaţi în trafic să fie îndrumaţi pe alte trasee, pentru a se evita situaţiile deosebite.

Nu toţi primarii au contracte de deszăpezire cu RAJDP

Direcţia Naţională de Drumuri şi Poduri a anunţat marţi seară că este pregătită să facă faţă unor fenomene meteorologice de amploare. Potrivit declaraţiilor reprezentantului Direcţiei, Cornel Negruţu, pentru toate cele şase drumuri naţionale s-au pregătit 16 utilaje de intervenţie rapidă, patru autogredere, şapte încărcătoare cu echipamente de dezăpezire şi turbofreze. Autorităţile estimau marţi seară ca partea de sud a judeţului să fie afectată, în special DN 38 şi DN 39. Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a anunţat de asemenea că este pregătită să facă faţă eventualelor fenomene meteorologice care pot apărea. Potrivit declaraţiilor ing. Marin Dima, din cadrul RAJDP, „toate cele cinci puncte din judeţ au comandamentele active iar şi există în stoc materiale antiderapante”. Marin Dima a semnalat faptul că nu toate primăriile au contracte de deszăpezire încheiate cu RAJDP. Printre participanţii la şedinţă, a fost şi directorul ASP Constanţa, Marius Enescu, care a adus la cunoştinţă că „sub aspect logistic instituţia dispune de un parc superior de ambulanţe care pot interveni dacă situaţia o cere”. Pentru situaţii limită, au fost înfiinţate două substaţii de salvare la Negru Vodă şi Cogealac şi urmează să mai fie înfiinţată una la Cobadin. Directorul adjunct al Serviciul de Ambulanţă Constanţa, Aurora Broască, a anunţat că dispune de zece echipaje pe timp de noapte şi de 11 echipaje pe timpul zilei, precum şi de opt substaţii de salvare cu cîte un echipaj, care pot interveni. De asemenea, există substaţii cu cîte trei echipaje care lucrează în sistem de gardă la domiciliu, în localităţile: Medgidia, Mangalia, Băneasa şi Cernavodă.

CMRD trasnsmite situaţia meteorologică din trei în trei ore

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului a anunţat că şefii de post au fost înştiinţaţi să comunice permanent situaţia drumurilor din raza de activitate, cu propunerea ca administraţia locală să pună la dispoziţie spaţii de cazare pentru eventualele cazuri în care populaţia ar putea fi afectată de aceste fenomene. La solicitarea subprefectului Adrian Nicolaescu, Centrul Meteorologic Regional Dobrogea transmite Autorităţii de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa situaţia meteorologică din judeţ din trei în trei ore pentru a se putea lua din timp măsurile care se impun. Eletrica SA a organizat un serviciu de permanenţă pentru a putea acţiona la centrele de intervenţie iar Sucursala Regională de Căi Ferate a înfiinţat comandamente şi dispune de utilaje pe teren pentru eventualele intervenţii.



12