Autorităţile locale vor vinde în curînd cabinetele medicale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorităţile locale vor vinde în curînd cabinetele medicale

Administrație 04 August 2006 / 00:00 1126 accesări

Medicii de familie şi specialiştii din ambulatoriu şi centre medicale pot deveni, în cel mult trei luni, proprietarii cabinetelor în care lucrează, procedurile începînd în 15 august, dată de la care administraţiile locale vor face publice spaţiile ce vor fi vîndute. La nivel naţional sînt peste 16.000 de doctori care se înscriu în această categorie, dintre care aproape 12.000 sînt medici de familie care au contracte cu casele de asigurări de sănătate. Legea 236/2006 prin care se modifică şi se completează OUG 110/2005, privind vînzarea spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical, a intrat în vigoare la 1 iulie. Potrivit actului normativ, vînzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical, prin spaţiu medical se înţelege spaţiul în care se desfăşoară efectiv activitate medicală şi activitate medicală conexă, precum şi cota indiviză corespunzătoare din spaţiul comun. Prevederile se aplică şi spaţiilor medicale ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, cu acordul ministerelor de resort. Spaţiile medicale situate în imobile reglementate de Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările ulterioare, pot fi vîndute după definitivarea situaţiei juridice a acestora, potrivit legislaţiei în vigoare. Au dreptul să cumpere spaţiile medicii, medicii dentişti, biologii, biochimiştii, fizicienii, tehnicienii dentari şi celelalte persoane fizice cu drept de liberă practică ce desfăşoară activităţi conexe actului medical şi care deţin în mod legal spaţiul respectiv, precum şi persoanele juridice/instituţiile de învăţămînt superior medical, care, deţinînd în mod legal spaţiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale sau desfăşoară activităţi de învăţămînt superior medical.

Şi cabinetele din sediile autorităţilor pot fi vîndute

Spaţiile medicale care se află în sediile consiliilor locale şi judeţene, regiilor şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, şcolilor şi altor instituţii publice pot fi vîndute numai cu acordul expres al proprietarului. În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii, consiliile judeţene sau consiliile locale, după caz, aprobă prin hotărîre lista spaţiilor din proprietatea privată a acestora ori din proprietatea privată a statului şi care se află în administrarea lor, ce urmează să fie vîndute potrivit dispoziţiilor ordonanţei de urgenţă. Listele astfel aprobate vor fi afişate în mod obligatoriu la sediul consiliului local sau consiliului judeţean şi publicate pe site-urile autorităţilor locale şi judeţene, după caz. Instituţiile proprietare ale spaţiilor medicale au obligaţia de a comunica actualilor utilizatori, prin scrisoare cu confirmare de primire, faptul că spaţiul respectiv face obiectul ordonanţei de urgenţă. În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă, în fiecare comună, oraş, municipiu sau judeţ în care există spaţii medicale care pot fi vîndute medicilor, se constituie o comisie pentru vînzarea spaţiilor medicale. Din comisie vor face parte cîte un reprezentant al Colegiului Medicilor din Romînia şi, după caz, un reprezentant al Colegiului Medicilor Dentişti din România, al Direcţiei de Sănătate Publică şi al Direcţiei Generale de Finanţe Publice şi doi reprezentaţi ai consiliul local.

Destinaţia spaţiilor cumpărate de medici nu poate fi schimbată fără acordul primăriilor

Pentru a se preveni eventualele abuzuri, legislaţia prevede interdicţia schimbării destinaţiei de cabinet medical de către noii proprietari fără acordul conform al DSP, al Colegiului Medicilor din Romînia sau al Colegiului Medicilor Dentiştişi după caz, al consiliului judeţean sau al consiliului local. Spaţiul dobîndit poate fi înstrăinat, cu schimbarea destinaţiei, numai dacă consiliul judeţean sau consiliul local, după caz, nu a optat în scris pentru a redeveni proprietarul spaţiului. În cazul în care consiliul judeţean sau consiliul local optează pentru redobîndirea spaţiului, vînzarea se face la preţul iniţial, actualizat cu indicele mediu al inflaţiei, la care se adaugă contravaloarea îmbunătăţirilor aduse spaţiului, pentru care există documente fiscale.

Vînzarea spaţiilor medicale se poate face cu plata în rate, cu un avans de 15% din preţul de vînzare, în rate lunare eşalonate pe un termen între 10 ani şi 15 ani, cu posibilitatea cumpărătorului de a obţine acordarea unui termen de graţie de un an. Totodată, prin lege se stabileşte că preţul de vînzare al terenului pentru o suprafaţă de maximum 250 mp este de 1 euro/mp, iar pentru restul suprafeţei, terenul se vinde la preţul pieţei. În localităţile în care există un singur spaţiu medical cu destinaţia medicină de familie, acesta îşi va menţine destinaţia în cazul înstrăinării de către medicul care l-a achiziţionat.

La nivelul jdeţului Constanţa, medicii din mediul rural vor putea achiziţiona 35 de cabinete care au fost deja reabilitate şi modernizate printr-un program demarat în urmă cu doi ani de actuala conducere a Consiliului Judeţean Constanţa. Prin acest program, CJC a preluat imobilele din proprietatea autorităţilor locale de care aparţin, le-a reabilitat cu fonduri proprii şi le-a redat în patrimoniul Primăriilor respective. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, autorităţile locale din judeţul Constanţa vor trece la vînzarea tuturor cabinetelor medicale a căror situaţie juridică este clarificată.



12