Dobrogenii aniversează, în 14 noiembrie, 139 de ani de la revenirea la patria-mamă. Este pentru a treia oară în istorie când locuitorii dintre Dunăre și Mare au propria lor sărbătoare națională, după ce, în 2015, o lege în acest sens a fost promulgată. Cu toate acestea, autoritățile locale și județene nu și-au dat interesul pentru a celebra această sărbătoare cum se cuvine. Ca și cum nu s-ar fi știut că, la un moment dat, anul acesta, va veni această sărbătoare, CJC și Primăria Constanța au încropit evenimente pe genunchi pe care le-au anunțat din scurt. Primăria Constanța în parteneriat cu Prefectura, Consiliul Județean, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Palatul Copiilor organizează marți, 14 noiembrie 2017, ora 15.00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, spectacolul omagial „Dobrogea, 139 de ani de istorie, tradiție și multiculturalitate“. Evenimentul cuprinde mai multe momente de dansuri tradiționale românești, tătărești, grecești, aromâne, turcești și lipovenești. La grămadă au fost introduse și momente sportive, de gimnastică aerobică, ritmică și artistică, care, oricât de frumoase ar fi, nu prea știm ce legătură au cu specificul Dobrogei.
CÂND NU NE FACEM TEMELE, O SCĂLDĂM CU „ZIUA PORȚILOR DESCHISE”
În același timp, cu ocazia sărbătoririi Zilei Dobrogei, constănțenii vor beneficia de intrare gratuită la instituțiile publice subordonate Consiliului Județean. Nici măcar acest lucru foarte simplu de realizat nu a fost pus la punct din timp. Așa se face că CJC a anunțat că toate instituțiile de cultură vor avea porțile deschise cu o zi înainte, nici măcar cu o săptămână, cum s-a procedat anul trecut. Constănțenii vor putea vizita gratuit marți, 14 noiembrie 2017, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă, Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, dar și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, ce include Delfinariul, Microrezervația, Planetariul și Acvariul. La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, publicul este invitat la expoziția “Dobrogea în contextul Primului Război Mondial”. La ora 17.00, la Biblioteca din Medgidia, are loc lansarea de carte a profesorului Adrian Ilie, având tematica „Istoria Medgidiei“. Tot marți, 14 noiembrie 2017, începând cu ora 10.00, se finalizează proiectul “Dobrogea în contextul Primului Război Mondial”, realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „I.N. Roman” și Inspectoratul Școlar Județean. În cadrul evenimentului, vor fi premiați elevii selectați la concursul școlar organizat de MINAC și Inspectoratul Școlar Județean. Și Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” are loc un program special. La Casa de Cultură din localitatea Tuzla și Căminul Cultural din comuna Adamclisi se va proiecta filmul „Mircea”. Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” îi invită pe cei mici la spectacolul „Capra cu trei iezi”, începând cu ora 10.00. Dobrogenii sunt așteptați la Muzeul de Artă Constanța, ora 17.00, la o seară lirică.
În timp ce autoritățile constănțene nu ne dau dreptul nici măcar să sărbătorim Ziua Dobrogei cum se cuvine, măcar nouă ca locuitori plătitori de taxe și impozite, alte județe ne dau exemplu despre cum se promovează turismul. Președintele Consiliului Județean Suceava și primarul municipiulul reședință de județ vor participa joi, 16 noiembrie, la festivitatea de premiere a „Destinațiilor EDEN”, unde se va înmâna premiul pentru proiectul „Municipiul Suceava. Turism cultural tangibil”. În condițiile în care județul Suceava, care se remarcă mai mult prin turismul religios, ia fața județului Constanța, care se poate remarca prin mai multe tipuri de turism, înseamnă că proasta organizare a Zilei Dobrogei este o problemă prea mică în comparație cu celelalte.