Autorităţile nipone se gândesc să mute capitala, având în vedere că seismele puternice continuă să se producă, iar nivelul de radiaţii în zona Tokyo este în creştere. Cele mai probabile variante ar fi Osaka şi Nagoya. Ambele se află lângă aeroporturi internaţionale. Principalele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească o nouă capitală ar fi: o populaţie de peste 50.000 de oameni şi o capacitate suficientă pentru a găzdui Parlamentul, Guvernul, reşedinţa Împăratului şi misiunile diplomatice. Potrivit experţilor, dacă un seism de 7,2 grade ar lovi Tokyo, în jur de 11.000 de persoane ar muri, 210.000 ar fi rănite şi pagubele materiale ar fi în jur de un miliard de dolari.
Un cutremur puternic, de 6,1, s-a produs ieri dimineaţă, în largul coastei de nord-est a Japoniei, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS), dar centrul de alertă tsunami pentru Pacific nu a emis nicio alertă. Seismul a fost înregistrat la o adâncime de doar 11,2 kilometri, la 190 de kilometri est de oraşul Morioka (Insula Honshu). Nu există informaţii despre pagube sau victime. Peste 400 de replici cu magnitudinea de cel puţin 5 au fost înregistrate de la cutremurul cu magnitudinea 9 care a afectat Japonia la 11 martie, provocând un tsunami uriaş şi o catastrofă la centrala nucleară Fukushima. Potrivit experţilor, clădirile centralei, deja afectată, ar putea suferi noi pagube, în caz de cutremure puternice şi repetate. Cutremurul de la 11 martie şi valul uriaş care i-a urmat au devastat coastele de la Pacific din nord-estul arhipelagului şi s-au soldat cu 28.000 de morţi şi dispăruţi şi pagube colosale. Autorităţile japoneze au modificat, marţi, nivelul gravităţii accidentului de la 5 la 7, gradul maxim pe scara internaţională a evenimentelor nucleare (INES), care corespunde catastrofei de la Cernobîl. Autorităţile au anunţat, totodată, că emisiile radioactive de la Fukushima nu au ucis, până în prezent, nicio persoană şi reprezintă doar 10% din nivelul celor de la reactorul ucrainean.
Împăratul Japoniei Akihito şi împărăteasa Michiko au efectuat, ieri, prima lor vizită în zone din nord-estul ţării devastate de dezastrul din 11 martie. Cuplul imperial nipon a vizitat două adăposturi din oraşul Asahi, situat la aproximativ 86 de kilometri est de Tokyo, în zona de coastă a Oceanului Pacific. În cuvinte simple şi uneori cu ochii în lacrimi, împăratul Japoniei a discutat şi a încercat să consoleze tineri şi bătrâni afectaţi de recenta catastrofă naturală. Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko intenţionează să viziteze în următoarele săptămâni şi alte zone devastate de seism şi de tsunami.
Premierul nipon, Naoto Kan, este criticat de opoziţie dar şi de propriul partid, din cauza modului în care gestionează consecinţele dezastrului din 11 martie. Kan a încercat să obţină ajutorul ambelor tabere după seismul din 11 martie, dar Partidul Liberal Democratic, LDP, principala opoziţie, încurajat de o victorie în alegeri, duminică, a cerut demisia premierului. Apelurile la demisie vin şi din partea formaţiunii premierului, Partidul Democratic al Japoniei, DPJ.