Autorităţile turce au plasat sub sechestru agenţia de ştiri Cihan, apropiată de mişcarea Hizmet, condusă de clericul Fethullah Gulen, principalul oponent al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la câteva zile după ce alte două publicaţii au fost vizate de măsuri similare, relatează Reuters.
Agenţia turcă de ştiri Cihan a anunţat, luni seară, pe site-ul său, că un tribunal din Istanbul va numi un nou administrator al instituţiei media la solicitarea procurorului general al ţării.
Săptămâna trecută, au fost puse sub sechestru ziarele Zaman şi ediţia în limba engleză a publicaţiei, Today's Zaman, publicaţii care susţin mişcarea coordonată de Gulen. În timpul percheziţiilor la redacţiile din Istanbul ale celor două publicaţii, mii de protestatari au scandat "Presa nu poate fi redusă la tăcere", fiind dispersaţi de forţele de ordine.
Agenţia de presă Cihan şi publicaţia Zaman aparţin grupului media Feza Gazetecilik.
Evenimentele au atras atenţia libertăţii presei din Turcia, iar comunitatea internaţională a criticat măsurile dispuse de administraţia Erdogan, subiect care a fost discutat luni în cadrul summitului de la Bruxelles cu liderii UE pe tema migraţiei.
Ministrul de Externe francez a declarat că decizia Turciei de a plasa sub sechestru publicaţia Zaman este "inacceptabilă" şi nu respectă valorile europene.
Erdogan îl acuză pe clericul Gulen că a format o reţea de susţinători din instituţii media, reprezentanţi ai poliţiei şi ai sistemului judiciar pentru a conspira împotriva conducerii turce, dar Gulen, stabilit în Statele Unite, neagă aceste acuzaţii.
Cei doi au fost aliaţi politici după ce procurori şi poliţişti, care l-ar fi sprijinit pe Gulen, au deschis un dosar de corupţie care vizează cercul de apropiaţi ai lui Erdogan în 2013.
La începutul lunii, autorităţile turce au dispus încheierea activităţii unui grup media, plasat sub sechestu de anul trecut, din cadrul trustului Koza Ipek Holding, afiliat mişcării conduse de Gulen.
În raportul organizaţiei Freedom House prezentat în ianuarie, Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în ceea ce priveşte gradul de libertate al presei în anul 2015, la nivel global.