Autorul „Necuvintelor“, celebrat la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorul „Necuvintelor“, celebrat la Biblioteca Judeţeană

Cultură 31 Martie 2009 / 00:00 457 accesări

Poetul Nichita Stănescu, de la a cărui naştere se împlinesc, astăzi, 76 de ani, este omagiat la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ printr-o mini-expoziţie de carte. Născut la 31 martie 1933, la Ploieşti - casa în care s-a născut este, astăzi, casă memorială aflată în circuitul turistic - Nichita Hristea Stănescu a plecat dintre noi la doar 50 de ani, la 13 decembrie 1983. Nichita Stănescu nu a fost doar un poet prin excelenţă, „stăpîn pe aproape toate secretele îmbinării cuvîntului“, dar a publicat şi eseuri, cele mai multe tot despre poezie şi poeţi.

„A fost o vreme cînd Nichita era considerat de critica literară cel mai mare poet al secolului trecut. Îmbinărilor de cuvinte din poeziile sale li se căutau chei complicate, suflate în aurul miturilor universale, iar cărţile lui erau întîmpinate encomiastic. La împlinirea a 50 de ani de viaţă, poetului i se organizează o sărbătorire cvasi-naţională. Apoi, cîţiva critici au zis că multe combinaţii nu au pur şi simplu sens, nu-s metafore ci doar experimente eşuate, în genul jocurilor avangardiştilor juvenili. Ce-i de făcut? Să dăm pe loc repaus acestor concepţii şi să citim poezia lui Nichita cu inteligenţa şi sensibilitatea încordate“, este de părere bibliograful Ionel Alexe.

Biblioteca din Constanţa deţine o scrisoare scrisă de Nichita Stănescu, în iulie 1971, adresată redactorului revistei „Tomis“, Hristu Cîndroveanu, ca răspuns de mulţumire - cu o întîrziere de jumătate de an - pentru articolul şi atenţia dedicate versurilor sale. În Post Scriptum, Nichita Stănescu face o precizare în ceea ce priveşte prenumelor sale: „Stiaţi că, pe lîngă Nichita (care e numele unui bunic), mă cheamă şi Hristea (după numele celuilalt bunic)?“.

Expoziţia de carte situată la etajul I al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ cuprinde lucrări semnate şi despre Nichita Stănescu, dar şi un parcurs biografic al lui Nichita Stănescu. Totodată, în cadrul expoziţiei se regăsesc comentarii critice privind opera lui Nichita Stănescu, aparţinînd lui Nicolae Manolescu, Aurelian Titu Dumitrescu, Ion Negoiţescu şi Solomon Marcus.



12