Autostrada Inelară a Mării Negre, în discuţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dialog politic pentru abordarea conflictelor îngheţate

Autostrada Inelară a Mării Negre, în discuţie

Externe 27 Iunie 2012 / 00:00 535 accesări

Turcia vrea ca statele din regiunea Mării Negre, reunite în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN), să-şi amplifice dialogul la nivel politic pentru a aborda, printre altele, conflictele îngheţate din zonă. Din categoria conflictelor îngheţate recunoscute de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice şi din regiunea Mării Negre fac parte cele din Transnistria, Nagorno-Karabah, Abhazia şi Osetia de Sud. Turcia a găzduit, ieri, la Istanbul, cel de-al 20-lea summit, la nivel de şefi de stat sau de guvern, România fiind reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de ministrul Afacerilor Externe Andrei Marga.

Cele 12 state membre OCEMN, Rusia, Turcia, Bulgaria, România, Ucraina, R. Moldova, Grecia, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Albania şi Serbia - urmăresc o mai bună cooperare economică în zona Mării Negre, care să consolideze pacea şi stabilitatea în regiune. Summitul, co-prezidat de Serbia, ca deţinătoare a preşedinţiei organizaţiei în prima jumătate a acestui an, şi de Turcia, care va prelua conducerea timp de şase luni la 1 iulie, marchează împlinirea a exact 20 de ani de la lansarea, la Istanbul, a acestei iniţiative regionale, devenită oficial în 1999 organizaţie de cooperare axată în principal pe aspecte economice. La summit au participat în total şase şefi de stat, Rusia şi Ucraina sunt reprezentate la nivelul vicepremierilor, iar Grecia şi Armenia, la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe. Reuniunea şefilor de stat sau de guvern a fost precedată de o sesiune specială a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe. În paralel, s-au desfăşurat alte întâlniri speciale.

Printre principalele proiecte ale OCEMN se numără Autostrada Inelară a Mării Negre, de circa 7.000 de kilometri, care ar urma să lege statele din regiune. Tronsoanele din Turcia şi din Grecia care vor fi incluse în proiect sunt operaţionale deja, însă nu există un termen limită sau unul preconizat pentru finalizarea întregii autostrăzi, potrivit sursei menţionate. Se mai discută de asemenea un proiect de simplificare a regimului de vize, dar numai pentru şoferii de tiruri care transportă marfă între ţările membre şi care întâmpină dificultăţi în trecerea dintr-un stat în altul, obstacole ce frânează schimburile comerciale. Statele membre OCEMN acoperă o zonă de 20 de milioane de kilometri pătraţi, având o populaţie totală de 340 de milioane de persoane.



12