Avans pentru... iluzii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aviz amatorilor de credite... ieftine

Avans pentru... iluzii

Eveniment 22 Iunie 2006 / 00:00 1487 accesări

Urmînd exemplul predecesoarelor sale mult mai celebre - Dacia Felix, Fondul Naţional de Investiţii sau Fondul Naţional de Acumulare, mai multe SRL-uri cu capitaluri sociale subscrise de cîteva sute de euro încearcă să păcălească mii de creduli, avansînd oferte care le iau minţile amatorilor de “super oferte“. “Euro Center Financiar“, de exemplu, ascunde, în spatele unei oferte de creditare “fără documente de venit” şi cu o dobîndă aparent sub cota pieţei, cîteva subterfugii care, în mod normal, ar atrage atenţia inclusiv necunoscătorilor în domeniul financiar. Firma oferă “împrumuturi ieftine”, în urma semnării unui contract de... asociere în vederea achiziţionării unor produse (?!), cu o singură condiţie: cei interesaţi să plătească un avans de 5% cu două săptămîni înainte de acordarea creditului. În schimb, firma oferă drept garanţie... seriozitatea sa. Serioasă în toată această tărăşenie este în realitate doar dobînda care se dovedeşte a fi de 50%, dar care este mascată într-un contract dubios pe care clientul nu are voie să îl ia cu el.

Firmele care reuşesc să facă bani frumoşi profitînd de naivitatea românilor încă nu au dispărut de pe piaţă, iar una dintre acestea, “Euro Center Financiar“, apărută peste noapte, poate fi confundată, la prima vedere, cu o... casă de binefacere, dacă este să luăm de bun anunţul prin care îşi racolează “victimele“. Avînd un nume cu rezonanţă internaţională, firma anunţă, prin intermediul presei centrale, că oferă “împrumuturi ieftine: 10.000 euro – rata 125 euro“. Oferta pare foarte tentantă, numai că cei care apelează numerele de telefon din anunţ, printre care şi un număr cu prefixul judeţului Constanţa, au surpriza să descopere că au încăput pe mîna unui SRL care are, conform datelor Registrului Comerţului, un capital social subscris de 1.000 lei, în timp ce legea îl obligă să deţină un capital de minimum 200.000 euro. În plus, “Euro Center Financiar“ nu figurează în evidenţele Băncii Naţionale ale României (BNR) printre celelalte instituţii financiare nebancare care îndeplinesc activitate de creditare. Altfel spus, “Euro Center Financiar“ este în afara legii.

Revenind la modul prin care administratorii firmei, cu sediul central în Bucureşti - Sectorul 2, speră să dea lovitura, trebuie să specificăm faptul că cei care doresc să obţină finanţarea trebuie să achite, cu două luni în avans, un comision de 5% din valoare împrumutată. Deşi pare greu de crezut că cineva ar putea pica într-o astfel de capcană, afacerea, mînuită de trei cetăţeni polonezi (Norbert Zakrzewski, Janusz Marian Minchberg şi Romuald Marek Minchberg), se bucură de succes, numerele de telefon ale firmei fiind apelate zilnic de zeci de români. Convorbirea telefonică este urmată, aşa cum este firesc, de o invitaţie la sediul firmei, care, în Constanţa, se află în zona Dacia, pe bd. Tomis, nr. 253, bl.T1, pentru a se discuta ultimele detalii. Potenţialii clienţi pot sta, însă, fără nicio grijă din moment ce angajata firmei, care răspunde la telefon, dă asigurări că se poate obţine un credit de 7.000 de euro cu un salariu brut de 6 milioane de lei! Dacă nici acest “chilipir” nu vă ridică semne de întrebare, atunci, cu siguranţă, perspectiva în care va trebui să plătiţi o dobîndă cît... 50% din valoarea împrumutului ar trebui să vă trezească la realitate! Spunem acest lucru întrucît nu există instituţie de credit care să nu recupereze cel puţin 60% din suma acordată. „Euro Center Financiar” acordă credite cu valoare minimă de 5.000 de euro şi valoare maximă de 30.000 de euro, cu perioadă de rambursare a împrumutului fixă de 10 ani, dobînda fiind de 5%... anual. Acest “mic“ amănunt este dezvăluit doar clienţilor care au inspiraţia să întrebe acest lucru. În caz contrar... ghinion! Pentru ca să nu mai rămînă nici urmă de îndoială asupra acestor... afaceri, precizăm că împrumuturile oferite nu sînt supravegheate de nicio instituţie abilitată.

Contractul nu are voie să părăsească sediul societăţii

Dosarul necesar obţinerii creditului nu este prea stufos. Cu o copie după buletin şi după un alt act de identitate cu fotografie, o copie după ultimul „fluturaş“ de salariu şi o adeverinţă de la locul de muncă, aţi obţinut banii. Toate bune şi frumoase, numai să nu aveţi proasta inspiraţie de a cere garanţii în vederea obţinerii împrumutului după ce aţi plătit comisionul de 5% din suma contractată, pentru că vă veţi lovi de un răspuns neaşteptat, funcţionara oferindu-vă garanţia.... seriozităţii lor. Care seriozitate? Aceea de a percepe o dobîndă de 50%? Sau poate aceea cu care se cere un comision de 5% cu două luni înainte de a se acorda împrumutul?

Surprizele nu se opresc aici. Cei care vor ajunge în stadiul de semnare a contractului vor afla cu stupoare că va trebui să îşi pună iscălitura pe un contract tipizat, privind o asociere în vederea achiziţionării unor produse, şi nicidecum de contractarea unui împrumut aşa cum este firesc?! Contractul are o pagină, dar este însoţit de un alai de anexe care se întind pe 10 foi A4 şi care conţin nişte clauze foarte neclare. În cazul în care nu veţi înţelege prea multe din termenii contractuali, nici să nu vă treacă prin minte posibilitatea prin care veţi putea lua o copie a actului pentru a vă consulta cu un jurist, întrucît vă veţi lovi automat de refuzul angajatei “Euro Center Financiar“, care se va împotrivi şi în cazul în care doriţi să transcrieţi cîteva rînduri din act. În aceste condiţii, afacerea “Euro Center Financiar“ este o adevărată mină de aur... Doar pentru proprietari. (Va urma)

Taguri articol
BNR


12