Avansul PIB, o excepţie pe care nu ne putem baza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Creştere degeaba

Avansul PIB, o excepţie pe care nu ne putem baza

Eveniment 16 Noiembrie 2011 / 00:00 341 accesări

FĂRĂ IMPACT În trimestrul III, economia a crescut cu 1,9%, faţă de trimestrul anterior, şi cu 4,4%, comparativ cu perioada similară din 2010, înregistrând cea mai mare creştere din ultimii trei ani, arată primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, după nouă luni, PIB-ul este cu 2,7% mai mare decât anul trecut. Creşterea a fost determinată în principal de agricultură, revigorarea pur statistică nefiind simţită „la nivelul colectării taxelor, întrucât agricultura nu este fiscalizată”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Dan Lazăr. „Dacă lucrurile continuă în acest trend, prognoza de creştere pentru 2011, de 1,5%, ar putea fi depăşită”, a adăugat Lazăr. Un pic mai sus în lanţul trofic guvernamental, premierul Emil Boc nu şi-a putut ascunde entuziasmul, fiindcă prognoza INS s-a potrivit pentru prima data cu placa lui stricată pe care o tot repetă de mai mulţi ani - „economia creşte”. Evident, Boc a ţinut să precizeze că meritul aparţine Guvernului şi politicii „corecte” de investiţii şi creare de locuri de muncă, dar şi românilor, care au tăcut şi au înghiţit austeritatea ca nişte campioni ai crizei, nu ca grecii sau spaniolii, care rănesc productivitatea cu proteste şi manifestări violente.

APORTUL URIAŞ AL AGRICULTURII Avansul PIB-ului i-a convins şi pe cei de la Raiffeisen Bank să îşi reconsidere prognoza. Astfel, banca şi-a revizuit în creştere estimarea pentru anul în curs, de la 1,5 la 2,5%, „chiar şi în cazul unei cifre slabe în trimestrul IV”. Totuşi, bancherii notează că există riscul ca agricultura să aibă o contribuţie negativă, în 2012, tocmai din cauza performanţei foarte bune din 2011. „De asemenea, ca urmare a încetinirii activităţii pe pieţele externe, exportul ar putea avea o contribuţie scăzută la PIB, în 2012. Astfel, anul viitor am putea înregistra o creştere economică mai mică, de 1,8%”, spun cei de la Raiffeisen. Şi alţi analişti avertizează Guvernul că ar fi greşit ca proiecţiile viitoare să se bazeze pe creşteri în acelaşi ritm. „Ar trebui normalizată evoluţia PIB-ului cu producţia agricolă excepţională. Drept este că avem şi o resuscitare a construcţiilor, prin lucrări publice, însă cred că trimestrul IV va consemna o încetinire faţă de cel precedent. Este posibil să terminăm anul cu o creştere a PIB-ului de circa 2%. Mai greu va fi în 2012, din cauza contextului internaţional, reducerii volumului de credite în bănci şi continuării consolidării fiscale, către un deficit de 2%”, spune economistul Daniel Dăianu.

EVOLUŢIE MAI SLABĂ ÎN 2012 Trebuie să aşteptăm toate detaliile, să vedem ce a condus către o creştere atât de mare, avertizează analiştii, care spun că avansul din trimestrul III este „un caz excepţional”, similar cu cel din trimestrul III din 2008. De asemenea, nu trebuie să uităm că economia noastră a crescut doar cu 0,3%, în intervalul iunie 2010 - iunie 2011, un ritm de circa şase ori mai redus faţă de cel din UE. „Creşterea s-a bazat pe producţia agricolă foarte bună. Nu cred că vom mai înregistra o creştere la fel de mare şi în trimestrul IV, iar anul agricol 2012 nu va fi la fel de bun ca cel în curs. În plus, exporturile vor încetini, cel mai probabil, în 2012, pentru că indicii economici din zona euro sunt în scădere. Putem anticipa o evoluţie slabă a economiei româneşti în 2012”, a spus preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. În concluzie, viitorul nu sună foarte bine, mai ales că partenerii de export ai României trec printr-o perioadă nefastă, care se agravează de la o zi la alta, iar alte efecte ale crizei elene (încetinirea creditării, în special a celei în euro pentru proiectele de investiţii) urmează să se resimtă puternic pe piaţa locală.

MAI TARI DECÂT GERMANIA… LA PROCENTE Depinde acum de cum vede fiecare creşterea - atenţie! - strict procentuală. Pentru economişti, performanţa este doar o excepţie, ei fiind conştienţi că greul abia urmează. La polul opus, guvernanţii se blochează în extaz când Eurostat, biroul de statistică al UE, anunţă că avansul de 1,9% al PIB-ului din trimestrul III este cel mai mare din zonă. PIB-ul Germaniei, spre exemplu, a crescut cu „numai 0,5%”. Ţineţi cont însă că acel 0,5% face cât toată economia noastră.



12