Avantaj modest pentru Hollande în faţa lui Sarkozy

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Luptă strânsă pentru Elysee

Avantaj modest pentru Hollande în faţa lui Sarkozy

Externe 24 Aprilie 2012 / 00:00 374 accesări

Candidatul socialist François Hollande a obţinut 28,63% din voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din Franţa, devansându-l pe actualul şef al statului, Nicolas Sarkozy, pentru care au votat 27,18% dintre electorii prezenţi la urne, indică rezultatele definitive ale scrutinului, comunicate ieri, de Ministerul de Interne. Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, de extremă dreapta, a întrunit 17,90% dintre opţiuni, fiind urmată de Jean-Luc Mélenchon, reprezentantului Frontului de stânga, cu 11,11% şi de centristul François Bayrou, cu 9,13%. Toţi ceilalţi candidaţi s-au plasat sub pragul de 3%: ecologista Eva Joly - 2,31%, suveranistul Nicolas Dupont-Aignan - 1,79%, anticapitalistul Philippe Poutou - 1,15%, candidata Luptei Muncitoare, Nathalie Arthaud - 0,56% şi Jacques Cheminade - 0,25%. Dintre cei 46.037.782 de alegători înscrişi pe liste au votat 36.584.810, rata de absenteism fiind de 20,53%. Rezultatele oficiale ale primului tur vor fi anunţate astăzi, de Consiliul Constituţional.

”Devin candidatul tuturor forţelor care vor să închidă o pagină şi să deschidă alta. După acest prim tur sunt candidatul adunării pentru schimbare. Această adunare trebuie să fie cât mai largă posibil, se referă mai întâi la forţele de stânga şi ecologiştii al căror reprezentant sunt astăzi. Îi salut pe candidaţii din primul tur, Jean-Luc Mélenchon şi Eva Joly, care au lansat un apel clar şi fără pretenţii ca să fiu susţinut în turul al doilea. Ştiu că sunt privit de dincolo de graniţe şi îmi revine responsabilitatea de a reorienta Europa pe drumul creşterii şi al creării de noi locuri de muncă”, a declarat Hollande, precizând că ”schimbarea este în mişcare şi nimeni nu o va opri”.

SARKOZY NU SE LASĂ Actualul preşedinte al Franţei a afirmat duminică seară că va aborda cu încredere turul secund, la 6 mai. ”Cei doi candidaţi pentru al doilea tur au datoria să facă dovadă de curaj şi adevăr. A sosit momentul crucial, cel al confruntării proiectelor şi al opţiunii pentru o anumită persoană. Totul trebuie dezbătut, fără ipocrizie, fără sustragere. Propun să fie organizate trei dezbateri cu François Hollande, privind chestiuni economice şi sociale, pe teme interne şi pe probleme internaţionale”, a declarat Sarkozy, cerând tuturor francezilor să pună dragostea de ţară deasupra oricăror consideraţii partizane.

SINGURA OPOZIŢIE Marine Le Pen a afirmat că, pe viitor, ea reprezintă ”singura opoziţie în raport cu stânga franceză ultraliberală, tolerantă şi anarhistă”. ”Bătălia pentru Franţa abia a început, nimic nu va mai fi ca înainte”, a subliniat ea, apreciind că a reuşit să arunce în aer ”monopolul celor două partide ale băncilor, finanţelor, multinaţionalelor, ale renunţării şi abandonului”. Marine Le Pen va anunţa, la 1 mai, opţiunea sa în perspectiva turului secund al prezidenţialelor. Aproape 50% dintre alegătorii care au votat pentru Marine Le Pen în primul tur de scrutin îl vor alege în al doilea pe Sarkozy, arată un sondaj Ifop. Alţi aproape o treime vor vota pentru Hollande.

UN LUCRU BUN PENTRU ROMÂNIA ”O victorie a lui Francois Hollande în turul doi va fi un lucru bun pentru România şi Europa”, a spus Victor Ponta la RFI România. ”În ceea ce priveşte România, preşedintele Sarkozy, fiind un politician care îşi lasă deoparte principiile şi lucrurile importante când e în campanie, ştiţi foarte bine, a avut faţă de România şi în problema romilor, şi-n problema Schengen, şi practic în orice problemă care putea să-i aducă un vot în plus, o atitudine absolut anormală şi neprincipială. Motiv pentru care şi la nivel personal, dar şi la nivel politic şi naţional, cred că, pentru România, eventuala victorie în turul doi a candidatului Francois Hollande va fi un lucru bun. Pentru România şi pentru Europa”, crede preşedintele PSD. ”Eu aştept ca Franţa să redevină, prin preşedintele nou-ales, acel prieten şi acel susţinător tradiţional al României care a fost în ultimul secol sau în ultimele secole şi care în ultimii doi, trei, patru ani, din cauza profilului politic al preşedintelui Sarkozy şi din cauza prestaţiei jalnice a preşedintelui Băsescu, s-a stricat. Pentru doi lideri foarte slabi şi foarte neadecvaţi cum sunt Sarkozy şi Băsescu, nu merită să stricăm o relaţie de sute de ani între România şi Franţa!”, a conchis Victor Ponta.

PUŢINE VOTURI LA BUCUREŞTI Mai puţin de jumătate dintre alegătorii francezi din România şi-au exprimat votul la Bucureşti. Astfel, dintre cei 1.908 de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi pe listele secţiei de votare, au votat 850 de persoane, fiind înregistrate 842 de voturi valide, a precizat serviciul de presă al ambasadei Franţei. De asemenea, potrivit unor surse din cadrul comunităţii franceze de la Bucureşti, Nicolas Sarkozy ar fi rămas, ca şi la alegerile din 2007, preferatul francezilor din România, obţinând peste jumătate din voturile exprimate de aceştia.



12