Avantajele intervențiilor chirurgicale la inimă făcute după-amiaza!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Avantajele intervențiilor chirurgicale la inimă făcute după-amiaza!

Sănătate 27 Octombrie 2017 / 17:04 762 accesări

Riscul de a dezvolta complicații grave în urma unei operații cardiace este de două ori mai mic în cazul în care intervenția chirurgicală are loc după-amiaza și nu dimineața, datorită ceasului biologic, potrivit unui studiu publicat vineri în ''The Lancet'', citat de AFP, scrie Agerpres. ''Chirurgia cardiacă este sigură și în general implică foarte puține complicații, însă, privind în detaliu, se pare că intervenția chirurgicală (efectuată) după-amiaza oferă protecție inimii", a comentat pentru AFP David Montaigne, cardiolog în Lille și coautor al studiului publicat în jurnalul medical britanic. "Înțelegerea acestui mecanism permite luarea în calcul a unor noi căi terapeutice", a adăugat el.

Aproximativ 20.000 de persoane sunt operate în fiecare an în Franța, cel mai adesea ca urmare a vârstei înaintate, a obezității sau diabetului.

''Momentul din zi, deci ceasul biologic, ritmul circadian, influențează răspunsul pacientului la acest tip de intervenții“, a declarat profesorul Bart Staels de la Universitatea din Lille și Centre Hospitalier Regional Universitaire (CHRU) din Lille, coautor al cercetării. "Diferența nu este neglijabilă", a subliniat acesta. Echipa din Lille a monitorizat evoluția a aproape 600 de pacienți care au suferit intervenții chirurgicale la Spitalul Universitar Lille, jumătate dintre ei fiind operați dimineața, iar cealaltă jumătate după-amiaza, pentru înlocuirea unei valve cardiace sau pentru bypass coronarian. Evoluția lor a fost urmărită timp de 500 de zile după operație, în perioada ianuarie 2009 - decembrie 2015. Conform concluziilor, pacienții operați după-amiaza au fost de două ori mai puțin susceptibili să dezvolte complicații grave imediat după operație (9,4% față de 18,1%), potrivit datelor studiului. "Există diferențe și pe termen mediu, și lung", a adăugat profesorul Staels. Potrivit cercetării, această diferență are legătură cu toleranța la ischemie, privarea de oxigen a celulelor cardiace cauzată de oprirea temporare a inimii, procedură necesară în cadrul operației. O proteină (Reverb alfa), asociată genelor ceasului biologic, este prezentă în număr mai mare dimineața, conform rezultatelor observate la șoareci, notează sursa citată. Autorii studiului recomandă efectuarea intervențiilor după-amiaza, atunci când acest lucru este posibil. În plus, notează ei, ar putea fi dezvoltate medicamente ce blochează proteina identificată. "Deschidem o pistă interesantă", a mai spus cercetătorul Bart Staels. Pe baza constatărilor lor, autorii cercetării menționează că sunt necesare teste suplimentare. Ei remarcă, de asemenea, că trebuie efectuate studii pentru o mai bună identificare a pacienților cu risc crescut de complicații operatorii.



12