AVAS propune Guvernului să simplifice procedurile de privatizare şi să aprobe lansarea unei noi modalităţi de vânzare a acţiunilor, dreptul de preferinţă, dar şi renunţarea la unele dintre procedeele folosite până în prezent, printre care oferta publică, negocierea şi licitaţia în plic. Propunerile sunt incluse într-un proiect de lege privind simplificarea procedurilor de privatizare a pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de stat la societăţile comerciale, publicat pe site-ul instituţiei. \"Adoptarea proiectului de lege vizează îmbunătăţirea actualului cadru legislativ în domeniul privatizării, precum şi simplificarea procesului de privatizare, în scopul accelerării procesului de diminuare a participaţiilor statului în economie\", se arată în expunerea de motive a proiectului. Proiectul prevede ca instituţiile publice implicate să cedeze acţiunile prin metode de vânzare specifice pieţei de capital, licitaţie cu strigare, acordarea dreptului de preferinţă sau orice combinaţie a celor trei metode. În acest sens, se propune modificarea legislaţiei actuale, potrivit căreia instituţiile pot vinde acţiunile prin ofertă publică, metode specifice pieţei de capital, negociere, licitaţie cu strigare sau în plic, certificate de depozit emise de bănci de investiţii pe piaţa de capital internaţională sau orice combinaţie a acestor metode. \"Având în vedere sarcinile AVAS rezultate în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, incluse în Scrisoarea Suplimentară de Intenţie transmisă de Guvern în septembrie, pentru accelerarea procesului de privatizare în special pentru pachetele minoritare de acţiuni, sunt necesare unele modificări ale actelor normative ce reglementează procesul de vânzare a pachetelor de acţiuni. Procedurile actuale de privatizare presupun întocmirea de către societatea comercială a unui set de documente, asumate prin declaraţie pe propria răspundere, autentificată la notariat şi transmiterea acestor documente la instituţia publică implicată. Acest proces este îngreunat în special de conducerile societăţilor comerciale, faţă de care instituţia publică implicată nu poate lua măsuri având în vedere procentul mic de acţiuni deţinut\", se arată în document. Conform autorilor proiectului, există disfuncţionalităţi legate de promptitudinea cu care conducerile societăţilor comerciale răspund la solicitările de întocmire a documentaţiei de privatizare şi corectitudinea datelor transmise. \"Uneori, aceste informaţii nu pot fi obţinute în timp real, nici la societăţile comerciale la care instituţia publică implicată deţine pachetul majoritar de acţiuni. În contextul legislaţiei actuale în materia privatizării, în absenţa unei documentaţii corecte şi complete, instituţia publică implicată este în imposibilitatea calculării preţului de ofertă şi a întocmirii fişei /dosarului de prezentare\", potrivit sursei citate.
Conform proiectului, calcularea preţului de ofertă se va realiza prin utilizarea indicatorilor financiari din ultima raportare semestrială, care va fi pusă la dispoziţia instituţiei publice implicate de către Ministerul Finanţelor Publice, după expirarea unui termen limită pentru furnizarea de către conducerea societăţilor comerciale a datelor şi informaţiilor necesare pentru întocmirea ofertei de vânzare de acţiuni. Totodată, este prevăzută întocmirea unei fişe de prezentare simplificată în cazul vânzării pachetelor de acţiuni reprezentând pâna la 50% inclusiv, din capitalul social al firmelor.
În dosarul de prezentare vor fi incluse drepturile de proprietate industrială şi intelectuală, iar modalitatea de calcul a preţului de vânzare în situaţia acţiunilor provenite din majorarea capitalului social cu contravaloarea terenului pentru care s-a obţinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate va fi reglementată prin norme metodologice emise în aplicarea acestei legi. Pentru societăţile comerciale închise se propune ca preţul de vânzare să fie egal cu preţul de ofertă al AVAS şi în cazul în care nu s-a ajuns la perfectarea vânzării sau acţionarii refuză să dea acordul instituţiei publice implicate pentru vânzarea acţiunilor către terţi, dacă un astfel de acord este necesar, vânzarea să se realizeze prin licitaţie cu strigare. În plus, prin proiectul de act normativ se propune de asemenea adaptarea dispoziţiilor referitoare la metodele de vânzare la noile reglementări privind piaţa de capital. Legea prevede modificarea şi completarea OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale şi Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.