Statistica rezultatelor obținute la Evaluarea Națională arată că pregătirea elevilor constănțeni a fost la extreme absolute. Dacă 13 dintre cei mai merituoși copii au reușit să obțină note maxime la ambele evaluări, notele sub 5 au fost cu sutele. Urmează completarea fișelor de înscriere la licee și repartizarea computerizată în urma căreia se va stabili și care sunt cele mai căutate unități de învățământ liceal.
Emoțiile absolvenților de clasa a VIII-a au luat sfârșit! Ministerul Educației a afișat în data de 19 iunie, la ora 12.00, rezultatele celor două probe ale Evaluării Naționale, la matematică și limba și literatura română.
În județul Constanța, s-au înregistrat 13 medii de 10, cinci dintre ele fiind ale elevilor care au absolvit gimnaziul Liceului Teoretic Ovidius Constanța. Iată care sunt aceștia: Alexia Cionea (Școala nr. 7 Remus Opreanu), Teodora Costea (Școala Spectrum), Victor Ioan Dumbravă (Colegiul Național Mircea cel Bătrân), Elena Cristina Grasu, Claudia Ioana Dumitru, Marieta Iulia Iatan, Cristian Dan Iftene, Teodora Maria Minea (toți de la Liceul Teoretic Ovidius), Cosmina Mihaela Martalog (Școala nr. 12 B.P.Hașdeu), Diana Pavlov, Mara Alexandra Popescu (ambele de la Școala nr. 29 Mihai Viteazu), Iulia Tudor (Liceul Teoretic Anghel Saligny Cernavodă), Maria Manuela Tutea (Școala nr. 40 Aurel Vlaicu).
Din nefericire însă, notele sub 5 au fost cu duiumul. Cea mai mică medie înregistrată în județul nostru, conform rezultatelor afișate este de 1, înregistrată de elevi absolvenți ai școlilor din Văleni, Techirghiol, Gârliciu, Dobromir sau Făurei. Din 5212 candidați care s-au prezentat la cele două probe ale Evaluării, 404 au luat note sub 5.
Potrivit datelor înregistrate, din 5.299 de candidați înscriși, 87 au absentat de la examen.
Urmează admiterea în liceu
Acum că au aflat ce note au obținut la matematică și limba română, elevii se gândesc la admiterea la liceu 2018. Media de admitere, în baza căreia se va face înscrierea la liceu, se calculează ca medie ponderată între cea generală obținută la examenul de Evaluare Națională 2018, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20%. Media de admitere la liceu în 2018 se calculează în felul următor.
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII;
EN = media generală obținută la examenul de Evaluare Națională, clasa a VIII-a.
Cum se face repartizarea elevilor de clasa a VIII-a
În perioada 29 iunie-3 iulie, absolvenții de gimnaziu și părinții acestora vor completa opțiunile liceelor și profilului pe care doresc să-l urmeze minorul în fișele de înscriere, asistați de diriginți. Absolvenții de gimnaziu care doresc să participe la admitere în alt județ vor completa fișele de înscriere conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Admitere.
Repartizarea computerizată la licee se va face la data de 9 iulie, în funcție de media de admitere obținută și de opțiunile făcute pe fișa de înscriere la admiterea la liceu. Pentru liceele din filiera vocațională, profilurile sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic, precum și pentru Liceul Waldorf, specializarea filologie, s-au organizat probe de aptitudini în luna mai.
Repartizarea pe licee, anunțată pe edu.ro
Repartizarea computerizată la licee se va face la data de 9 iulie și va fi anunțată pe edu.ro. În perioada 10-13 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care au fost repartizați candidații. Pe 13 iulie, unitățile învățământului liceal de stat vor transmite situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă
În perioada 16-18 iulie 2018, Comisia județeană de admitere va rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, repartizarea candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care nu au participat și a celor care au participat, dar nu au fost repartizați în această etapă.