Avem în comun 98% dintre gene şi este în pericol de dispariție!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
World Wildlife Fund (WWF)

Avem în comun 98% dintre gene şi este în pericol de dispariție!

Ştiință 30 August 2017 / 18:59 1423 accesări

Ca și noi, cimpanzeul (Pan troglodytes), marea primată cu care împărțim nu mai puțin de 98% din bagajul genetic, este un animal social care are grijă de pui ani la rând și care poate trăi până la 50 de ani, dar în pofida tuturor asemănărilor, despăduririle care duc la reducerea habitatului și braconajul au adus aceste animale în pericol de dispariție, conform organizației World Wildlife Fund (WWF).

În habitatul lor natural, în pădurile din Africa centrală, cimpanzeii își petrec cea mai mare parte a timpului în copaci. Atunci când coboară la sol, aceste primate se deplasează de obicei în patru labe, deși pot merge și biped pe distanțe scurte, de până la 2 kilometri. Animale extrem de inteligente, cimpanzeii folosesc unelte — introduc bețe în mușuroaie de furnici sau de termite pentru a pescui aceste insecte cu care își suplimentează dieta în mare parte fructivoră, sau se ajută de frunze pentru a bea apă.

În prezent, populația de cimpanzei numără, conform estimărilor, între 172.000 și 300.000 de indivizi.

Defrișările practicate pentru exploatarea lemnului și/sau pentru transformarea zonelor împădurite în suprafețe agricole reprezintă principala amenințare pentru această specie de primate. Braconajul este o altă mare amenințare cu care se confruntă cimpanzeii. Aceste animale sunt ucise pentru carne, iar puii sunt traficați pe post de animale de companie.

Cimpanzeii nu sunt feriți nici de boli, epidemiile de Ebola fiind la fel de devastatoare pentru aceste animale cum sunt și pentru oameni.

Parcurile naționale și rezervațiile naturale din șase state din centrul Africii oferă sanctuar pentru aproximativ 21% din populația de cimpanzei și gorile.

Deși efortul de conservare al primatelor a cunoscut un fragil succes în ultimii ani, încetinind ritmul de declin al speciilor, aceste animale continuă să fie amenințate de extinderea localităților, de expansiunea rapidă a industriilor extractive și a agriculturii, de corupție și nerespectarea legilor.

Taguri articol


12