Nutriţionişti, medici, farmacişti şi numeroşi constănţeni interesaţi de un regim de viaţă sănătos au participat, ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la o incitantă prezentare a cărţilor „Compendiu de terapie naturală. Nutriţie. Fitoterapie. Cosmetică”, semnată de Gheorghe Mencinicopschi, Ovidiu Bojor şi Larisa Ionescu Călineşti, „Fitoterapia în folosul tuturor”, de Ovidiu Bojor şi Maria Pop, ambele apărute la Editura Medicală şi volumul „Sănătate prin remedii naturale”, de Ovidiu Bojor şi Catrinel Perianu, scos la Editura Polirom. Iniţiatorul principal al simpozionului susţinut de autorii studiilor menţionate a fost dr. Ionica Ciortan, directorul medical general al Centrului Medical Iowemed.
Chiar dacă aceste lucrări pot fi cumpărate de la librăria Sofia, despre fascinanta activitate ştiinţifică a academicianului Ovidiu Bojor s-ar putea realiza chiar şi un film. Acesta este autorul a 25 de tratate şi peste 200 de lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate, expert al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (1978-1985), deţinător a peste 35 brevete de invenţie dintre care două premiate cu aur la saloanele internaţionale de la Geneva şi Bucureşti. Ovidiu Bojor a condus patru expediţii ştiinţifice pentru explorarea florei medicinale din Himalaya şi a participat la misiuni exploratorii în Afganistan, Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi şi Botswana, iar acestea sunt doar o parte din povestea unei vieţi dedicate studiului plantelor medicinale. În decursul a două ediţii ale cotidianului „Telegraf”, reputatul cercetător oferă câteva repere extrem de utile celor interesaţi de o alimentaţie sănătoasă.
Reporter (Rep.): Ce informaţii pot fi găsite în cărţile prezentate la Constanţa?
Ovidiu Bojor (O. B.): Dacă primul titlu este dedicat mai ales specialiştilor, cea de-a doua lucrare atenţionează publicul asupra contraindicaţilor în folosirea unor plante. Tot în „Compendiu” este dezbătut un alt subiect de actualitate: în contextul în care 80% din produsele cosmetice sunt artificiale, aceste cosmetice izvorâte din natură, uleiuri esenţiale sau substanţele active sunt mai puţin nocive şi mult mai eficiente pentru un organism sănătos. Totodată, analizăm valoarea nutritivă a cerealelor - ca prevenţie la diferite afecţiuni - a fructelor indigene şi exotice, a legumelor, a zarzavaturilor şi a seminţelor. Ultimele trei capitole ale lucrării „Sănătate prin remedii naturale” se referă la partea psihică a omului. Am enumerat în carte cel puţin opt elemente care ne scurtează viaţa, opt elemente care ne prelungesc viaţa, iar ultimul capitol este intitulat... „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”.
Rep.: Asistăm la o criză chiar în domeniul informării despre alimentaţia sănătoasă.
O. B.: Oamenii ar trebui să fie informaţi corect: s-a lansat alarma falsă că, de la 1 aprilie, tot ce este natural va fi pus la index şi nu va mai putea fi comercializat. Uniunea Europeană nu poate face decât recomandări, iar fiecare ţară are specialişti care aplică aceste recomandări pozitive sau negative. Deci nu este o lege impusă. Pe de altă parte, eu mă refer, în toate lucrările, la un aspect esenţial: foarte mulţi au uitat de Proclamaţia Universală a Drepturilor Omului de la Geneva, din 1948, la care au aderat 178 de ţări, inclusiv România, unde se pune mai presus de toate.. libertatea! Avem libertatea să ne alegem hrana care ne face bine, nu chimizată sau transformată, medicul în care avem încredere sau medicaţia ce ne face bine. Arma cea mai periculoasă împotriva libertăţii, în context, este dezinformarea intenţionată făcută de marile concerne care vor să monopolizeze sănătatea oamenilor. (Va urma.)