Avem plaje noi. NU le putem valorifica!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
5 ani fără baldachine

Avem plaje noi. NU le putem valorifica!

Administrație 18 Martie 2016 / 18:23 8671 accesări

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Palmer, în vizită la Constanța, încercând marea cu degetul.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Palmer, în vizită la Constanța, încercând marea cu degetul.

Avem plaje de dimensiuni impresionante, la fel ca în Miami, însă de noua întindere de nisip se vor putea bucura doar cei care își aduc cearșafurile de acasă. Pe 5 zone - Tomis Nord (zona Reyna), Tomis Centru (zona Trei Papuci), Tomis Sud (plaja Modern), plaja din Eforie Nord și cea din Mamaia Sud, acolo unde în anii trecuți nu puteai vedea fundul mării și doar cei mai curajoși se aventurau, începând din acest sezon estival turiștii vor putea păși pe uscat - pe nisip fin adus tocmai din larg. Însă, dacă veți dori să vă așezați pe un șezlong sau baldachin și să vă bucurați de imensitatea de nisip, va trebui să mai așteptați 5 ani de acum înainte, în cazul plajelor care au fost reabilitate în urma proiectului implementat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL), care dorește salvarea zonelor costiere ale litoralului românesc de la eroziune, oprirea înaintării apei către uscat şi extinderea plajei turistice. Și asta deoarece operatorii economici nu vor putea închiria noua porțiune de plajă. ”Potrivit proiectului european, timp de 5 ani nu ai voie să scoți profit de pe plajele noi. Asta este situația, plajele noi nu se vor scoate la licitație la fel ca celelalte care nu sunt închiriate. Plajele noi vor fi ecologizate de Administrația Bazinală de Apă, însă nu vor fi date în administrarea unor operatori economici”, a precizat purtătorul de cuvânt al ABADL, Marieta Iorga.

PLAJELE NU SUNT ÎN PROPRIETATEA STATULUI Turiștii se bucură că pe plajele nou-create nu vor mai fi nevoiți să se strecoare printre baldachine sau să plătească pentru închirierea unui șezlong, însă operatorii economici se zgârie pe ochi că nu vor putea face profit. În ultimii ani s-au iscat adevărate scandaluri în care administratori de plaje i-au luat pe sus pe cei care și-au așezat prosopul sau cearșaful pe porțiunea de plajă închiriată de ei fără să plătească pentru un șezlong. ”Suntem în discuție cu Ministerul Fondurilor Europene și, practic, și cu Comisia Europeană, pentru că aceste suprafețe trebuie să intre în cadastru, să fie intabulate pentru a fi în mod juridic în proprietatea statului român și trebuie găsită o soluție, să vedem cum se vor da operatorilor economici. Sperăm să se întâmple cât de curând”, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Palmer, care a efectuat o vizită la Constanța vineri, 18 martie, pentru a verifica dacă plajele sunt pregătite să primească turiști. ”Sunt impresionată. Cred că este, probabil, unul din puținele proiecte de infrastructură mare care s-au finalizat în România în doar doi ani. Speranța mea e să vină mult mai mulți turiști”, a precizat Palmer.

42 DE HECTARE DE PLAJĂ A CÂȘTIGAT ROMÂNIA Plajele sunt garantate să reziste 50 de ani. ”Suntem în perioada de notificare a defectelor, când facem o urmărire corespunzătoare a lor și trebuie să le întreținem, pentru că, așa cum întreții un lucru, așa îl păstrezi în timp”, a spus șeful unității de implementare proiecte din cadrul ABADL, Stelică Hagi. De administrarea noilor plaje se va ocupa ABADL pe toată durata anului, până ce ele vor putea intra în circuitul turistic. Celelalte porțiuni de plajă urmează să fie predate operatorilor economici înainte de începerea sezonului estival. ”Între 1 și 15 aprilie, plajele (nu cele noi - n.r.) vor fi predate operatorilor economici cu care există contracte pe mai mulți ani. Vor urma niște lucrări de ecologizare, de curățire, de reașezare a nisipului, astfel încât să li se predea operatorilor în cea mai bună stare. Pe perioada verii, operatorii sunt cei care asigură curățenia și ei le vor preda Apelor Române în octombrie”, a explicat Palmer.

Ministerul Mediului pregătește și un alt proiect de reabilitare, mult mai amplu, pentru celelalte plaje turistice ale litoralului românesc. ”Valoarea proiectului este mai mare - sunt aproape 800 de milioane de euro, el fiind împărțit în două etape”, potrivit oficialului de la Ministerul Mediului. Proiectul vizează reabilitarea mai multor loturi de plajă - în Mamaia, dar și în sudul litoralului, din Eforie Sud și până în Vama Veche. Dacă în cele 5 zone s-a lucrat pe o lungime de 7,3 kilometri, de data aceasta va fi implicată în proiect o suprafață de minimum 24 de kilometri.



12