Avem referendum! Care-i întrebarea?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Românii, chemați din nou la urne

Avem referendum! Care-i întrebarea?

Politică 13 Februarie 2017 / 16:05 2396 accesări

Avocatul Gheorghe Piperea: „Dacă întrebarea va fi să continuăm sau nu lupta anticorupție, un astfel de referendum va fi inutil și se va dovedi și naiv“

Avocatul Gheorghe Piperea: „Dacă întrebarea va fi să continuăm sau nu lupta anticorupție, un astfel de referendum va fi inutil și se va dovedi și naiv“

Românii vor fi chemați din nou la urne în primăvara acestui an. Nu pentru a pune ștampila pe vreun candidat anume, ci pentru a răspunde, în cadrul unui referendum, la o întrebare ce are legătură cu lupta împotriva corupției. Decizia de a se organiza această consultare populară a fost luată, marți, de Parlament, la cererea președintelui Klaus Iohannis. Plecând de scandalul generat de proiectele privind Justiția, organizarea referendumului este considerată o ambiție a președintelui de a se război cu actuala coaliție de guvernare. Deși a făcut mare tam-tam pe marginea acestui subiect, președintele nu a catadicsit nici până la această oră să anunțe, oficial, întrebarea la care trebuie să răspundă românii, care, cel mai probabil, va conține un adevăr universal, cum ar fi: „Vreți să se continue lupta împotriva corupției?“.

E oficial! Românii vor fi chemați din nou la urne în primăvara acestui an. De data asta nu trebuie să pună ștampila pe vreun candidat anume, ci să răspundă, în cadrul unui referendum, la o întrebare ce are legătură cu lupta împotriva corupției. Decizia de a se organiza această consultare populară a fost luată, marți, de Parlament, la cererea președintelui Klaus Iohannis. Plecând de scandalul generat de proiectele privind Justiția, organizarea referendumului este considerată ambiția președintelui de a duce un război cu actuala coaliție de guvernare. Oamenii din politică spun că șeful statului este disperat, la fel ca și aliații lui, liberalii, să-și refacă imaginea în ochii electoratului, care s-a arătat dezamăgit de apatia prezidențială a neamțului. Profitând de scandalul privind modificarea Codurilor Penale, Iohannis s-a avântat într-o sarabandă de acțiuni cu iz electoral. A ieșit în stradă, la baie de mulțime, pentru a scoate din case cât mai mulți oameni la protestele din Piața Victoriei și a terfelit de la tribuna Parlamentului după cum a vrut actuala coaliție de guvernare. Pentru a-și justifica decizia de a organiza referendumul, Iohannis a explicat că această consultare ar fi legitimată de faptul că proiectele privind Justiția nu erau în programul de guvernare al PSD votat de populație.

UNANIMITATE ÎN PARLAMENT

De partea cealaltă, pentru a-i demonstra șefului statului că nu se opun luptei anticorupție, deputații și senatorii au dat, în ședința de luni, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil referendumului inițiat de Iohannis. Pasul următor ar fi ca Guvernul să fixeze data organizării referendumului. Cu toate acestea, mai întâi ar trebui să aflăm la ce întrebare trebuie să răspundă românii. Deși a făcut mare tam-tam pe tema organizării referendumului, președintele nu a catadicsit nici până la această oră să anunțe, oficial, întrebarea. Și totuși, surse din Administrația Prezidențială au declarat, pentru stiripesurse.ro, că întrebarea luată în calcul pentru referendum ar putea fi: „Vreți ca România să fie condusă de hoți și corupți, iar lupta anticorupție să fie slăbită?”. Conținutul consultării este cât se poate de general și nu credem că cineva ar putea să spună „Nu“. În aceste condiții, la fel de bine poate Iohannis să întrebe populația la referendum dacă vrea ca în România să se construiască autostrăzi sau dacă vrea salarii mai mari ori dacă este de acord cu teorema lui Pitagora. Sigur, poate se vor găsi și câțiva să voteze „împotrivă“, să dea impresia că este democrație. Dar, probabil, ar fi indicat ca pe buletinele de vot să fie inclusă, numai pentru acest referendum, opțiunea „Altă întrebare!”.

HATÂRUL LUI IOHANNIS, PLĂTIT SCUMP DE ROMÂNI

Un punct de vedere interesant legat de acest subiect l-a exprimat premierul Sorin Grindeanu. Acesta a declarat, în urmă cu câteva zile, că nu se împotriveşte demersului iniţiat de Iohannis, însă a întrebat ce este de făcut dacă, într-un scenariu absurd, românii vor spune că nu vor să fie continuată lupta împotriva corupţiei. „Ce se va întâmpla în acest caz? Pe de altă parte, mai e o întrebare: oare cum ar putea fi pus în aplicare, din punct de vedere juridic, rezultatul referendumului?“, a spus Grindeanu, care a adăugat că acest hatâr al șefului statului va costa aproximativ 20 de milioane de euro, bani care trebuie asigurați de la bugetul de stat.

„REFERENDUMUL LUI IOHANNIS, INUTIL ȘI NAIV“

Inutilitatea referendumului este văzută chiar și de specialiștii în drept. Printre aceștia se numără avocatul Gheorghe Piperea, care a spus că un referendum în care românii să fie întrebaţi dacă îşi doresc continuarea luptei împotriva corupţiei este fără rost. Avocatul crede că preşedintele Iohannis ar trebui, mai degrabă, să-i consulte pe români în legătură cu renunţarea la imunitatea penală şi chiar cu privire la o lege pentru răspunderea magistraţilor, nu cu privire la ceva ce se ştie deja. „Dacă întrebarea va fi să continuăm sau nu lupta anticorupție, un astfel de referendum se va dovedi naiv“, a spus avocatul.



12