Avem rezerve suficiente de gaze naturale pentru iarnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Avem rezerve suficiente de gaze naturale pentru iarnă

Eveniment 25 Octombrie 2014 / 00:00 566 accesări

România are constituite stocuri de gaz natural într-un volum de 2,8 miliarde de metri cubi, cu un miliard de metri cubi mai mult față de obligațiile legale prevăzute pentru perioada de iarnă, a declarat vineri, la Deva, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Potrivit acestuia, este important ca țara noastră să fie pregătită, din punct de vedere energetic, pentru parcurgerea cu succes a sezonului rece, ministrul Energiei explicând că populația, în primul rând, nu trebuie să aibă de suferit pe timpul iernii. "Trebuie să avem și rezerve de cărbune și rezerve de păcură, trebuie să fie umplute și lacurile de acumulare la un anumit nivel, trebuie să avem și rezerve de gaz, cât putem de mult. Am constituit la gaz, de exemplu, (rezerve - n.r.) cu un miliard de metri cubi mai mult decât este obligația legală de 1,8 miliarde de metri cubi. Deci, avem în momentul de față la gaze naturale constituite stocuri de 2,8 miliarde (metri cubi - n.r.), pentru că este foarte important să fim pregătiți să trecem această iarnă cu succes. Succes pentru mine înseamnă că populația, în primul rând, nu va fi afectată, având în vedere semnalele care vin din estul României", a spus ministrul delegat pentru Energie.

În trendul impus de ministrul de resort, operatorul național de transport și sistem al gazelor, Transgaz, estimează că, în luna noiembrie, întregul consum de gaze al țării poate să fie acoperit din producția internă, însă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat o pondere de 2% a importurilor, potrivit unui document. Potrivit reglementărilor în vigoare, toți consumatorii industriali trebuie să realizeze un coș de gaze intern-export avizat de ANRE, același pentru toți. Excepție de la această prevedere fac termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici și care au același coș de gaze ca și populația, precum și centralele Brazi, deținută de Petrom, și Iernut, aparținând Romgaz, care utilizează propriile gaze pentru producția de energie electrică și termică.

Reamintim că, în ultima lună, Gazprom a redus livrările de mai multe ori în România fără niciun motiv oficial. Ministrul de resort, Răzvan Nicolescu, a precizat de mai multe ori că românii nu vor fi afectați de această situație, nici măcar în cazul în care Rusia sistează de tot importurile până la primăvară.



12