“Avem suficienţi poliţişti beţivi, nenorociţi”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Chestorul Liviu Popa despre instituţia pe care o conduce:

“Avem suficienţi poliţişti beţivi, nenorociţi”

Eveniment 29 Ianuarie 2011 / 00:00 3074 accesări

AFIRMAŢII GRAVE. Atac dur la adresa Poliţiei Române chiar din partea şefului instituţiei, chestorul Liviu Popa, care a declarat, vineri, la Cluj, că îşi doreşte să se facă disponibilizări în Poliţia Română pentru că „există suficienţi poliţişti beţivi şi nenorociţi”. \"Este posibil să se facă disponibilizări în Poliţie. Din punct de vedere personal, aş vrea să se facă disponibilizări în Poliţia Română, pentru că este un moment extrem de prielnic pentru modernizarea Poliţiei şi de asanare a mediului poliţienesc. Avem suficienţi poliţişti beţivi, nenorociţi. Până acum, pentru nemuncă, niciunul nu a fost dat afară. S-a spus “cine nu munceşte nu greşeşte”, cine nu greşeşte merită să fie promovat. Ar trebui să plece cei care fac Poliţia de ruşine. Avem peste 7.000 de poliţişti cercetaţi prealabil şi sancţionaţi disciplinar, din care 2.000 sunt sancţionaţi de două ori de la apariţia statutului poliţistului în 2002\", a declarat chestorul Liviu Popa. Întrebat câţi poliţişti ar trebui să aibă Poliţia Română, şeful IGPR a spus că în Poliţie ar putea lucra şi 500.000 de oameni, la pretenţiile care există. \"În viziunea mea pot fi şi 500.000 şi vă asigur că avem nevoie de 500.000 de poliţişti. Poliţia trebuie să fie eficientă, să nu delapidăm banul public. Ăsta e rolul managerului Poliţiei. În 1990 aveam cinci sau zece calculatoare în Poliţie, acum avem zeci de mii, dar birocraţia a crescut exponenţial. Sunt extrem de multe cheltuieli pe care le facem fără nicio eficienţă. Cred că va trebui să introducem principiile de privat în partea publică a activităţii noastre\", a spus chestorul Popa.

DOVEZI. În replică la afirmaţiile chestorului Liviu Popa, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a explicat că şeful Poliţiei Române ar trebui să prezinte dovezi: \"Este o declaraţie care nu face cinste unui şef al Poliţiei Române. Aşteptăm ca el să o şi probeze\", a declarat Marian Gruia. Pe de altă parte, vicepreşedintele Pro Lex, Florin Vâlnei, crede că ieşirea lui Liviu Popa nu face nimic altceva decât să destabilizeze credibilitatea Poliţiei Române. “Ce să mai spună omul de rând, când şeful Poliţiei Române iese în public şi spune că în rândurile noastre sunt numai beţivi. Noi vrem să facem reformă, să scuturăm acest minister, să dăm afară toţi oamenii care nu-şi fac datoria, beţivi, nebeţivi. Ca în orice instituţie din România, sunt oameni care fac cinste instituţiei şi care îi afectează imaginea. Însă nu trebuie să ieşim cu astfel de declaraţii\", a precizat vicepreşedintele Florin Vâlnei.

DISPONIBILIZĂRI. Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) pregăteşte 10.000 de disponibilizări, primii vizaţi fiind angajaţii cu probleme disciplinare şi salariaţii care nu au pregătirea necesară postului. Ultima prevedere a stârnit nemulţumirea liderilor de sindicat. Ei consideră că această găselniţă deschide drumul către concedierea tinerilor care au intrat în sistem în ultimii ani. “Cum poţi să pui semnul egal între lipsa de experienţă şi lipsa de profesionalism? E clar că poliţiştii tineri, care au absolvit acum doi ani Academia de Poliţie, nu pot avea experienţă. Şi atunci vor pleca primii, deşi, în mod corect, disponibilizările ar trebui făcute strict pe criterii de profesionalism”, a declarat Marin Gruia, liderul Federaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC). “Dacă tot ştia ce va urma, activitatea instituţiilor de învăţământ ar fi trebuit modificată. Ce facem noi acum? Pregătim viitori şomeri, dacă ţinem cont de faptul că angajări nu se mai fac în sistem, iar aceste disponibilizări îi vizează pe tinerii absolvenţi care au intrat de curând în structurile MAI”, a precizat Nicolae Paraschiv, secretarul general al FSNPPC. Pentru a “ghida” activitatea comisiilor care vor decide cine pleacă şi cine rămâne în Poliţie, Jandarmerie şi în celelalte instituţii din cadrul MAI, ministrul Traian Igaş a trimis deja o listă de “principii”.

DEMISIA. Ca urmare a afirmaţiilor făcute de şeful Poliţiei Române, reprezentanţii SNPPC au cerut vineri demisia acestuia. Ei consideră că declaraţiile chestorului Liviu Popa sunt „iresponsabile” şi că exprimarea pe care acesta a avut-o este „suburbană”. În opinia sindicaliştilor, şeful IGPR ar trebui să demisioneze, deoarece „a manifestat un comportament necorespunzător în serviciu şi societate, fapt care a adus atingere onoarei şi probităţii profesionale a poliţistului şi prestigiului instituţiei\", atitudine sancţionată de Legea 360/2002, precum şi de Ordinul MAI 400. \"Majoritatea poliţiştilor, personal onest şi dedicat profesiei, nu mai aşteaptă acum explicaţii de la Liviu Popa, cunoscând recentele sale manifestări cu prilejul prezenţei sale în mai multe inspectoratae judeţene de poliţie, cu ocazia bilanţurilor anuale. Poliţiştii îşi manifestă, direct, îndoiala pentru calităţile sale manageriale, iar pentru repetatele expresii şi atitudini suburbane, SNPPC solicită, în numele membrilor săi, demisia lui Liviu Popa, şeful IGPR\", scriu reprezentanţii SNPPC în comunicat.



12