Titlul acestui editorial este o pastişă după titlul unei cărţi de mare tiraj, apărută în România acum cîţiva ani, anume: „Avem un porc! Ce facem cu el?” Se potriveşte, la modul parodic, cu situaţia noastră politică actuală, deoarece noul guvern va fi validat chiar înaintea Crăciunului…
De fapt, sincer să fiu, nici nu prea ştiu ce să scriu despre echipa ministerială care a fost nominalizată de curînd, cu toate că ar fi multe comentarii de făcut. În cîteva privinţe, voi fi nevoit şi eu să repet unele idei apărute deja în presă sau afirmate în emisiuni de televiziune, pentru că impresia generală cu privire la această administraţie guvernamentală este oarecum unanimă. Cabinetul Boc are şi bune şi rele, este caracterizat atît prin numirile inspirate, cîteva la număr, cît şi prin unele semne de întrebare cu privire la nominalizarea unor persoane. Este de domeniul evidenţei faptul că niciodată nu poţi mulţumi pe toată lumea, dar oricine este liber să-şi dea cu părerea, cu atît mai mult ziariştii!
Trebuie să recunosc de la bun început că jumătatea PSD-istă a guvernului îmi inspiră mai multă încredere decît jumătatea PD-L-istă. De gustibus non disputandum, nu-i aşa!? Persoana cea mai agreabilă mie din noul cabinet rămîne Cristian Diaconescu în funcţia de ministru de Externe, post care i se potriveşte ca o mănuşă. În egală măsură, două nominalizări foarte serioase sînt Ilie Sârbu, la Agricultură, şi Ecaterina Andronescu, la Educaţie, chiar dacă a doua numire pare ceva mai controversată, din cauza unor măsuri din domeniul Învăţămîntului hotărîte în perioada 2000 - 2004. Din punctul meu de vedere, după Andrei Marga, pe care îl consider cel mai bun ministru de resort, de la Revoluţie încoace, doamna Andronescu pare a fi o opţiune recomandabilă, totuşi. Acestor nominalizări li se pot adăuga Ministrul Muncii şi vicepremierul Dan Nica.
La PD-L se vede cu ochiul liber că Traian Băsescu a lăsat-o mai moale în povestea cu tinerii, avînd în vedere portofoliile ministeriale ce au revenit „greilor” Vasile Blaga şi Adriean Videanu, plus nominalizarea veteranului Radu Berceanu. Cît despre Theodor Paleologu, fiul regretatului intelectual Alexandru Paleologu, deşi îl cunosc personal, nu ştiu ce să spun… Mi se pare cam fragil pentru fotoliul de Ministru al Culturii. În fine, cea mai controversată numire, rezultată clar din clientela politică a PD-L-ului, este Elena Udrea, pentru care a fost reînfiinţat Ministerul Turismului, deşi Emil Boc afirmase că doreşte un buget de austeritate. Însă „farmecele” unui personaj ca doamna Udrea aruncă în aer orice formă de austeritate!
Nu pot să nu remarc şi eu, înainte de-a încheia, numirea lui Nicoale Nemirschi la Ministerul Mediului. Radu Mazăre a salutat, pe bună dreptate, nominalizarea primului constănţean într-un guvern, după 19 ani, dacă facem abstracţie de cazul Băsescu, mărturisind că se bucură pentru viceprimarul Constanţei, chiar dacă regretă plecarea sa din primărie, deoarece îl consideră un om competent şi serios.
Nu ne mai rămîne decît să aşteptăm debutul cabinetului Boc… Să dea Dumnezeu să fie cu dreptul! Această urare este egală cu speranţele tuturor românilor.