ÎNTÂLNIRE DE OCHII LUMII Traian Băsescu, preşedintele român ales în străinătate, ne-a băgat, vrem nu vrem, în planul de unificare fiscală a Europei. Faptul că facem parte din acest plan şi că ne vom supune politicilor fiscale unei decizii unice a Bruxelles-ului cere dezbateri, motiv pentru care Uniunea Social Liberală (USL) cere consultarea Parlamentului pe angajamentele asumate în Consiliul European. Până va intra în dezbateri acest acord, Opoziţia s-a prezentat ieri la Cotroceni, unde a avut loc „o discuţie” cu Băsescu. Bineînţeles că a fost o întâlnire formală, de ochii lumii, departe de urechile presei. După terminarea consultărilor, liderul USL Victor Ponta a creionat portretul actual al celui care ocupă funcţia de şef al statului, arătând că s-a dovedit a fi “obosit şi plictisit de funcţia pe care o ocupă”, “mai mitocan şi mai grosolan decât e el de obicei”, “din ce în ce mai puţin stăpân pe el” şi “nervos”. S-au schimbat replici dure în spatele uşilor închise. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-ar fi transmis şefului statului că nu are calitatea de a vorbi despre corupţie şi reformă a statului din moment ce PDL „colcăie de corupţie”. Bineînţeles că Băsescu a sărit ca ars: “Voi, politicienii, sunteţi corupţi”!?! În opinia liderului PNL, Băsescu nu e cel mai onorabil partener de dialog pe teme precum statul social sau clientelar.
PLAN ÎN CINCI PAŞI Liderii au arătat că i-au propus lui Băsescu ca România să aibă un guvern de tehnocraţi, însă şeful statului a susţinut că nu poate să-l demită pe Emil Boc. Ponta a spus că USL s-a dus la Cotroceni cu un plan în cinci paşi, printre care şi înfiinţarea unui “comitet anticriză Putere - Opoziţie”. Se pare că Băsescu nu a fost reticent: “E bună ideea, dar ca să nu băgăm Banca Naţională, să n-o politizăm”. Un alt subiect, pe marginea căruia însă liderii USL şi-au arătat dezaprobarea, a fost comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. El a explicat că, dacă ar fi comasate alegerile locale cu cele generale şi cu referendumul privind guvernanţa fiscală, “categoric nu mai înţelege nimeni nimic”. Ponta a precizat că opoziţia i-a spus acestuia că nu este de acord cu un referendum de revizuire a Constituţiei simultan cu alegerile (aşa cum a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor), în 2012, iar Băsescu a răspuns că “Oltean a vorbit de capul lui”. Ulterior, întrebat dacă ar fi de acord cu modificarea Constituţiei dacă referendumul s-ar face în aprilie, aşa cum a spus premierul Emil Boc, Ponta a spus că USL este de acord dacă nu e vorba despre “o şmecherie electorală”, ci despre un demers necesar pentru binele României. La rândul său, preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că partidul său susţine în continuare modificarea Constituţiei atât pentru pactul de guvernanţă fiscală, cât şi pentru introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea la 300 de parlamentari. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că formaţiunea sa susţine modificarea Constituţiei numai pe introducerea măsurilor impuse de UE, refuzând deschiderea altor subiecte precum unicameral ori 300 de parlamentari, reprezentantul minorităţilor precizând şi el că susţine doar Acordul de guvernanţă.
DECLARAŢII DE DRAGUL DECLARAŢIILOR După consultări, Băsescu a ieşit cu declaraţii în care a încercat să explice ce a discutat cu partidele din opoziţie şi de unde vine nerăbdarea asta de a modifica Constituţia, deşi nimeni nu cere acest lucru. Băsescu a susţinut că, din întâlnirile pe care le-a avut cu partidele, se degajează un consens, astfel că nu va exista partid parlamentar care să respingă ratificarea acordului de uniune fiscală sau, dacă va fi cazul, rezivuirea Constituţiei. Potrivit acestuia, ideea organizării unui referendum de revizuire a Constituţiei concomitent cu alegerile locale şi parlamentare depinde în primul rând de negocierea dintre partidele politice şi de “avantajele-dezavantajele electorale” luate în calcul de formaţiunile politice. Punct.
Planul USL în cinci paşi
Pasul 1. Înfiinţarea unui Comitet de criză Putere-Opoziţie-BNR, pentru găsirea celor mai rapide şi eficiente soluţii de adoptare şi implementare a Acordului Interguvernamental de Guvernanţă Fiscală; acest Comitet trebuie însă să elaboreze şi măsuri de creştere economică şi creare de locuri de muncă
Pasul 2. Adoptarea unei legi , cu majoritate calificată, în cel mai scurt timp, în care să se prevadă obligativitatea respectării regulilor privind deficitul structural şi disciplina bugetară. USL va vota o astfel de lege şi o va asuma politic
Pasul 3. Instalarea unui guvern de tehnocraţi cu susţinerea largă a grupurilor parlamentare, fără obiective electorale, capabil să asigure implementarea măsurilor convenite.
Pasul 4. Guvernul de tehnocraţi urmează să aibă ca sarcini:
- să adopte legea privind sistemul electoral (care să prevadă un număr de 300 parlamentari aleşi prin vot uninominal)
- să organizeze alegeri corecte şi o tranziţie democratică spre noua majoritate legitimată prin votul popular
Pasul 5. Revizuirea amplă de către noul Parlament legitim, până la 31 iunie 2013, a Constituţiei României