Ancheta în cazul lui Mircea Băsescu, acuzat de membrii familiei lui Sandu Anghel că le-a cerut 600.000 de euro pentru a-și trafica influența pe lângă judecători ca să-l scoată pe Bercea din închisoare, este în plină desfășurare. Ieri, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au citat pe fratele președintelui, dar și pe Marian Căpățână, intermediarul șpăgii, pentru a le prezenta stadiul cercetărilor. Primul lucru pe care l-au aflat cei doi a fost că anchetatorii le-au pus sechestru pe averi, în vederea recuperării prejudiciului de 600.000 de euro cauzat familiei Anghel. Potrivit avocatului lui Mircea Băsescu, măsura luată de anchetatori vizează un teren și un imobil aflate în proprietatea fratelui șefului statului. Tot ieri, procurorii le-au arătat celor doi inculpați și avocaților acestora rezultatul expertizei tehnico-criminalistice efectuate în cazul înregistrărilor audio-video depuse de fiul lui Bercea, Florin Anghel, ca probe împotriva lui Mircea Băsescu. La ieșirea din sediul DNA, avocatul Nelu Tașcă, apărătorul lui Mircea Băsescu, a declarat că expertiza este gata, specialiștii concluzionând că niciuna dintre copiile acestor înregistrări nu a fost alterată sau modificată. De asemenea, a susținut avocatul Tașcă, tehnicienii nu au putut verifica celebra cravată folosită pentru înregistrarea lui Mircea Băsescu. Taşcă a precizat că, în opinia sa, la acest moment expertiza este neclară.
ACUZAȚII Amintim că Mircea Băsescu şi Marian Căpățână au fost arestaţi preventiv pe 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice câteva înregistrări realizate cu camera ascunsă de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului. Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a dispus arestarea celor doi a arătat, în motivare, că înregistrările în care apar Mircea Băsescu și Marian Căpățână sunt legale, chiar dacă ele au fost contestate de cei doi, şi pot reprezenta mijloace de probă în dosar. Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro de la Florin Anghel, prin intermediul fostului președinte al PDL Drăgănești-Olt, Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații care-l judecau pe Bercea pentru tentativă de omor și va obține eliberarea acestuia sau măcar o pedeapsă mică. Anchetatorii spun că banii au fost dați în februarie 2011, după ce Bercea Mondial a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor. Ulterior, Florin Anghel i-ar fi dat alţi 350.000 de euro lui Marian Căpăţână, în același scop. Acesta este acuzat că, din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, şi-a însuşit 350.000 de euro, pentru că „a mijlocit remiterea banilor”. Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui pentru a fi credibil în faţa lui Florin Anghel când spunea că ar putea interveni la magistraţi în dosarul în care Bercea Mondial era judecat pentru că și-a înjunghiat un nepot, într-un local din Drăgănești-Olt.
FLAGRANT Scandalul dintre cele două familii înrudite în urmă cu patru ani, după ce Mircea Băsescu a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, a izbucnit la sfârșitul lunii mai, în urma unui flagrant regizat de fratele președintelui statului, împreună cu procurorii DNA Constanța. Potrivit anchetatorilor, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul ei, Marius Constantin, dar și fratele acesteia, Grinică-Ion Anghel, de 17 ani, au fost prinși la scurt timp după ce au primit 10.000 de euro de la nașul Mircea Băsescu. Oamenii legii spun că banii au fost obținuți în urma unui șantaj continuu la care ar fi fost supus fratele șefului statului. Ulterior, acțiunea pornită de Băsescu s-a întors ca un bumerang împotriva lui. Nu a mers, însă, singur la pușcărie. L-a tras după el și pe Marian Căpățână, care este învinuit de complicitate la trafic de influență.
ANCHETAT Tot ieri, un alt membru al familiei lui Bercea Mondial a ajuns în atenția oamenilor legii. Vasile Anghel, zis "Amar General", a fost audiat de polițiștii din Dolj, într-un dosar în care este acuzat că a păgubit Primăria comunei Daneți cu 400.000 de lei, după ce a încheiat mai multe contracte în defavoarea instituției publice din Dolj.