Cercetătorii americani vin cu avertismente severe pentru fumători, ei atrăgând atenţia că primul fum de tutun inhalat de un fumător provoacă, în doar câteva minute, leziuni la nivel genetic ce induc riscuri de cancer. Tragedia este că tipul de cancer depistat în mod frecvent este cel pulmonar, cancer care este descoperit, în cele mai multe cazuri, mult prea târziu. Medicii sunt legaţi de mâini şi de picioare atunci când depistează un cancer pulmonar în stadiu avansat. Mai pot doar administra doar tratamentele paleative. Specialiştii sunt îngroziţi când sunt nevoiţi să dea cumplita veste persoanelor tinere care au fumat de la o vârstă fragedă, fără să realizeze riscurile la care se supun. Cancerul pulmonar provoacă, la nivel mondial, cele mai multe decese (opt milioane de oameni), cu peste 12 milioane de noi cazuri diagnosticate în fiecare an.
INCREDIBIL: APROXIMATIV 90% DIN DECESELE DE CANCER PULMONAR SUNT LEGATE DE TUTUN
“Efectul este atât de rapid încât este echivalent cu injecţia directă a substanţei în sânge”, explică oamenii de ştiinţă, considerând acest lucru “un avertisment sever” pentru fumători. În cadrul cercetării s-a lucrat cu 12 fumători voluntari, la care specialiştii au observat urma de produse toxice conţinute în tutun denumite hidrocarburi aromatice policiclice /HAP/. “Fumătorii ating nivelul maxim de substanţă într-un interval de timp ce i-a surprins chiar şi pe cercetători: numai 15-30 de minute după ce voluntarii au terminat ţigările”, se arată în studiu.
UN CANCER LA TREI ZILE. Situaţia nu este deloc îmbucurătoarea nici în ţara noastră, cancerul pulmonar fiind la loc de frunte. La finele anului trecut, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Elena Danteş, preciza că se menţine statistica de un cancer la trei zile, în cadrul spitalului constănţean. Şi pentru bolnavii depistaţi cu cancere pulmonare nu se mai poate face mare lucru. “Le sunt administrate tratamentele paleative, care sunt extrem de scumpe… Dacă boala era depistată la început, se putea interveni poate chirurgical, existând posibilitatea de vindecare”, a mai spus dr. Danteş.
CAMPANIE LOCALĂ… Reamintim că pentru prima dată în ţară, la iniţiativa unei unităţi sanitare private, în partea a doua a anului trecut, a fost demarată o campanie de prevenire a cancerului pulmonar, afecţiune care, în cele mai multe cazuri, este depistată în ultim stadiu, când nu mai este mai nimic de făcut. Cum boala este asimptomatică până aproape de stadiul IV, conducerea, alături de echipa Centrului Medical de Diagnostic Imagistic “Pozimed” Constanţa, situat pe strada Mircea cel Bătrân, nr. 102 - şi în contextul incidenţei cancerului pulmonar la nivel naţional - a demarat o campanie de amploare, accesibilă pentru o mare parte a populaţiei. Dacă în mod normal o examinare Computer Tomograf (CT) costă peste trei sute de lei, Centrul „Pozimed” examinează pacienţii cu doar o sută de lei, iar dacă pacienţii vin la unitate cu trimiteri de la medic şi cu adeverinţe de salariat, un CT costă doar 50 de lei.