AVERTISMENTE EUROPENE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

AVERTISMENTE EUROPENE

Eveniment 13 Mai 2009 / 00:00 1091 accesări

Noi mîncăm mititei patriotici şi bem bere electorală, fără să ne sinchisim că unii europeni încep să ne arate cu degetul… Cam asta ar fi concluzia, asemănătoare unui duş rece pe care românii îl ignoră, după un sfîrşit de săptămînă sufocat de aniversări, jubileuri şi festivităţi politice. Este drept, românii par să se spele mai rar decît europenii, dar mai des cu apă rece, probabil din sărăcie, mai ales la ţară, aşa că „duşul” avertismentelor ori al semnalelor negative ce vin dinspre UE nu scad apetitul pomanagiilor electorali!

În week-end-ul trecut, asta ca să o luăm pe rînd, am sărbătorit 64 de ani de la încheierea celui de al doilea Război Mondial, 132 de ani de la proclamarea Independenţei României, Ziua Europei şi, nu în ultimul rînd, data de 10 mai, care va rămîne în istoria noastră drept Ziua Regalităţii, deşi nu este o sărbătoare recunoscută oficial de Statul Român actual. În euforia generală ce părea să ne fi cuprins pe toţi, mai mult din motive bahice, decît istorice, s-au petrecut şi lansările listelor de candidaţi la alegerile europarlamentare, pe care echipele de campanie ale principalelor partide din România le-au pus în scenă, mai mult sau mai puţin inspirat. Părea că toţi politicienii au uitat că astăzi, 13 mai, zi despre care sper să nu fie cu ghinion, deoarece la ora la care scriu aceste rînduri încă nu s-a transmis nicio ştire oficială, UE trebuie să-şi anunţe verdictul în privinţa penalizării cîtorva state membre, pentru depăşirea baremului de 3% în ceea ce priveşte deficitul bugetar pe anul trecut. Pe lista destul de scurtă a acestor state se numără şi România, cu un deficit de aproape 6%, adică dublu faţă de maximum admis, lăsat moştenire nouă de guvernarea Tăriceanu.

Dar, pentru că un rău nu vine niciodată singur, cum spune proverbul, acum o săptămînă, aşadar înaintea week-end-ului euforic de care vorbeam, Bundestagul german a adoptat o rezoluţie în care „constată cu îngrijorare” carenţele statului de drept, atît în România, cît şi în Bulgaria, lipsa eficienţei măsurilor de luptă împotriva marii corupţii şi a crimei organizate, nerespectarea integrală a drepturilor omului, precum şi întîrzierea nejustificată a reformelor din Justiţie… Punct! Drept urmare, parlamentul german cere Comisiei Europene sistarea oricărui ajutor financiar, în condiţiile în care noi avem de primit de la CE, pe lîngă împrumutul contractat cu FMI-ul, 5 miliarde de euro. Asta ca să nu mai comentez celelalte restricţii financiare pe care am auzit că vrea să le impună Uniunea Europeană, din cauza afirmaţiilor imprudente făcute de Monica Macovei sau Traian Băsescu, chiar în zilele trecute. Mă refer în primul rînd la fondurile nerambursabile, însă mai sînt şi alte chestiuni spinoase.

Dincolo de speculaţiile legate de faptul că Germania se află în campanie electorală, iar această poziţie oficială este luată mai mult pentru ochii şi urechile alegătorilor germani, care sînt confruntaţi, la rîndul lor, cu criza financiară şi nu mai vor „să se risipească bani europeni”, situaţia este gravă, deşi CE nu este obligată să ţină seama de această rezoluţie.

Atunci cu ce ne-am mai îmbătat noi în week-end: cu bere sau cu apă rece? Şi să vedem cît o să dureze mahmureala politică, dacă vom fi penalizaţi?!...



12