Grupul american de servicii petroliere Halliburton şi compania British Petroleum (BP) ştiau că cimentul utilizat la puţul de petrol care a produs mareea neagră din Golful Mexic era un material ce prezenta riscuri. “Halliburton şi BP deţineau rezultate încă din luna martie care arătau că tipul de produs injectat în puţ este instabil dar niciuna nu a acţionat în funcţie de aceste date”, scrie Fred Bartlit, anchetatorul-şef. Comisia independentă de anchetă asupra dezastrului a fost creată de Casa Albă.
Cofrajul în ciment al puţului, realizat de Halliburton, a fost desemnat rapid ca una dintre posibilele cauze ale exploziei platformei Deepwater Horizon, pe data de 20 aprilie, în care au murit 11 muncitori şi care a produs cea mai mare catastrofă ecologică din istoria SUA. Trei teste asupra materialelor furnizate de Halliburton pentru sigilarea puţului, împiedicarea oricărei scurgeri de hidrocarburi şi unei potenţiale explozii au arătat că acesta se dovedea instabil. Două dintre aceste teste au fost efectuate în luna februarie, iar celălalt în aprilie, adică cu puţin timp înaintea accidentului. Un al patrulea test, realizat în aprilie, părea să anunţe o mai bună stabilitate a produsului, dar rezultatele acestui test nu erau disponibile înaintea exploziei. Potrivit comisiei de anchetă, Halliburton a continuat, totuşi, să toarne ciment pentru consolidarea puţului, fără un rezultat de laborator care să arate că cimentul era stabil.
Ed Markey, preşedintele Comisiei pentru Energie şi Mediu din Congres, a apreciat că concluziile finale ale comisiei întăresc responsabilitatea Halliburton şi BP în dezastru. Totodată, a criticat refuzul noului director al BP, Bob Dudley, de a veni să fie audiat de Congresul american. Valoarea unei acţiuni Halliburton a scăzut cu peste 15% pe Wall Street, în urma anunţului comisiei, după care s-a stabilizat la un nivel de zece procente pierdere.