Aveţi grijă la escrocii care folosesc metoda „Accidentul“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bătrânii din Medgidia, instruiţi de poliţişti

Aveţi grijă la escrocii care folosesc metoda „Accidentul“!

Eveniment 10 Septembrie 2013 / 00:00 617 accesări

Deşi a fost mediatizată foarte des, escrocarea prin metoda „Accidentul” continuă să facă victime, motiv pentru care poliţiştii din Medgidia s-au gândit la o altă abordare pentru a preveni acest fenomen. Zeci de pensionari, ţintele preferate ale escrocilor, au venit, ieri, la o întâlnire cu autorităţile locale, care s-a desfăşurat în sediul fostei Case de Cultură din Medgidia. Pentru început, oamenii legii le-au spus pensionarilor că autorii acestei înşelăciuni sunt infractori versaţi, aflaţi după gratii şi care nu au nimic de pierdut dacă sunt descoperiţi de autorităţi. „Deţinuţii deconspiraţi de noi ispăşesc pedepse între şapte şi 18 ani de închisoare şi ştiu foarte bine că, dacă fac încă zece înşelăciuni, instanţa le poate da un surplus de pedeapsă de câteva luni, cel mult un an. Aşa că merită riscul. Se pare că, de la începutul anului, au fost aproape 100 de cazuri de astfel de escrocherii în judeţul Constanţa“, a declarat şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Medgidia, cms. şef Constantin Rădoacă.

MECANISMUL După ce au fost puşi în temă cu cine au de-a face, pensionarii au fost sfătuiţi ca, atunci când primesc un telefon prin care sunt anunţaţi că o rudă a avut un accident şi are nevoie de bani pentru a scăpa de necaz, să nu se piardă cu firea şi să-i ceară interlocutorului cât mai multe detalii. Oamenii legii le-au mai spus bătrânilor să nu alerge la bancă cu banii, ci să sune la 112 şi să informeze Poliţia despre cele întâmplate. „Modul de operare este aproape similar în toate cazurile. Un bărbat sau o femeie se prezintă drept fiica sau fiul interlocutorului. Vocea este greu de înţeles pentru că escrocii vorbesc neclar, astfel că partea vătămată se vede nevoită să întrebe şi să confirme „Tu eşti, Dane?“. Aşa află infractorul numele. Apoi spune că în accident a suferit o fractură de maxilar şi nu poate să vorbească, apoi îl dă la telefon pe avocat, mai exact un coleg de celulă. Acesta, cu un limbaj licenţiat şi înşiruind o serie de articole la întâmplare din Codul Penal, îi spune interlocutorului că, dacă vrea să îi scape ruda, trebuie să trimită imediat bani. Suma cerută iniţial este cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. Dacă partea vătămată nu are bani, escrocul acceptă orice sumă pentru a vedea dacă victima intră în jocul infracţional. Îi spune să trimită banii pe un nume real, de cele mai multe ori o rudă a infractorului ori un fost prieten sau un fost coleg de celulă. În schimbul unui comision, acesta ridică banii de la bancă, iar apoi îi trimite într-un cont care îi aparţine puşcăriaşului”, a adăugat cms. şef Rădoacă. Poliţiştii spun că, în urma acestor înşelătorii, au trimis o adresă către instituţiile bancare din Medgidia, în care au solicitat să fie înştiinţaţi de posibilele cazuri suspecte de înşelăciune.

CAZURI Poliţiştii din Medgidia le-au atras atenţia oamenilor şi asupra existenţei altor două cazuri de escrocherie: câştigul la diverse tombole şi competiţii sau „metoda paharului cu apă”. În toate aceste cazuri, oamenii legii le-au cerut bătrânilor să fie mai atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor şi să îi ocolească pe cei care devin peste noapte amabili şi interesaţi de viaţa lor. „Să nu fim nepăsători faţă de lucrurile care se petrec în jurul nostru”, este mesajul uneia dintre pensionarele prezente la întâlnire. „Eu chiar am fost de faţă la un asemenea caz, pe 15 august. În timp ce eram la prietena mea, ea a fost sunată de fiica ei, aşa cum au spus poliţiştii, şi care i-a cerut bani pentru că a avut un accident în străinătate. Aşa a fost ea păcălită cu 2.000 de lei. I-a cerut mai mult, cred că 5.000 de lei, dar, din fericire, atât a avut în casă. A fost mai slabă de înger, a luat banii de unde îi avea şi s-a dus la bancă. I-am spus să nu se ducă, pentru că este o păcăleală, însă ea a zis că este vocea fetei ei. Nu am putut să o opresc“, a povestit Florica Ioancea, de 62 de ani, din Medgidia.



12