Aveți grijă la toxiinfecțiile alimentare! Prăjituri cu... insecte moarte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E sezonul lor

Aveți grijă la toxiinfecțiile alimentare! Prăjituri cu... insecte moarte!

Sănătate 20 Iunie 2016 / 17:58 550 accesări

Litoralul românesc a devenit un important punct de atracție, motiv de mare bucurie pentru comercianți, în special pentru cei care au afaceri în domeniul alimentației publice. Weekend-ul a fost unul de foc, zeci de mii de turiști fiind într-o forfotă continuă pe întreg litoralul. Terasele și restaurantele au fost pline, așa că munca în bucătării a fost, de asemenea, istovitoare. Angajații știu foarte bine ce au de făcut, să asigure atât igiena personală cât și cea din spațiile de lucru, cel puțin teoretic. Se pare însă că nu toți pun în practică instruirea, așa că rezultatul final nu este plăcut pentru clienți. Un ziarist a sesizat reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) asupra unui incident din Satul de Vacanță, mai exact de la localul „La steaguri“. A comandat o prăjitură (tiramisu) în care a găsit o muscă moartă. O echipă a ANPC a verificat cele reclamate și, potrivit directorului general al autorității, Paul Anghel, operatorul economic a fost sancționat contravențional cu 5.000 de lei. „La ora controlului mai existau 6 bucăți de circa 160 de grame - tiramisu, la prețul de 12 lei bucata, fără documente de proveniență, care au fost oprite definitiv de la comercializare. Din declarația operatorului economic, produsul era făcut în laboratorul propriu”, potrivit directorului ANPC.

RISCURI

În sezonul cald, riscurile de toxiinfecții alimentare și boală diareică acută sunt foarte mari, spun medicii. Alimentele incriminate cel mai des în producerea toxiinfecţiilor alimentare sunt ouăle şi preparatele din ouă, laptele şi preparatele din lapte, carnea şi preparatele din carne. Ele sunt bogate în substanţe nutritive, în special proteine, compuşi necesari multiplicării bacteriilor patogene. Semnele unei toxiinfecţii alimentare debutează după 10 ore de la ingestia alimentului. Apar diaree, vărsături, greaţă, crampe abdominale. Specialiștii atrag atenția să mâncăm produsele alimentare numai din locuri autorizate, iar dacă constatăm că este ceva în neregulă (gust, aspect, miros modificate), să nu mâncăm, dar și să sesizăm autoritățile de control.

AICI PUTEȚI FACE RECLAMAȚII

ANPC anunță turiștii că au la dispoziție 3 locații unde pot depune reclamații sau sesizări în legătură cu nerespectarea drepturilor în calitate de consumatori. Acestea sunt: Mamaia (telefon 0241/831.933) - pentru stațiunile Mamaia și Năvodari; Neptun (telefon 0241/731.900) - pentru stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche; Costinești (telefon 0241/734.910) - pentru stațiunile Costinești, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla și 23 August.

Precizăm că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța sunt deja zeci de pacienți internați cu boală diareică acută (BDA), și alte câteva zeci, care au primit, de asemenea, diagnosticul de BDA, au primit tratamentul în ambulator.

Taguri articol


12