Aveţi grijă să nu vă luaţi ţepe de la bănci!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aveţi grijă să nu vă luaţi ţepe de la bănci!

Economie 16 Septembrie 2010 / 00:00 749 accesări

TERMEN LIMITĂ. Băncile au la dispoziţie mai puţin de o săptămână pentru a modifica aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia. În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, act normativ ce transpune în legislaţia locală o directivă europeană. Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia, pentru a le adapta la noile reglementări, şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte, comisioanele sunt limitate la 1%. Totodată, băncile sunt obligate ca, până la aceeaşi dată, să introducă în contractele de credit cu dobândă variabilă în derulare formule de calcul al dobânzii legate de o referinţă, precum EURIBOR sau ROBOR. În cazul în care nu aţi primit o înştiinţare din partea băncii pentru a vă prezenta la sucursala de unde aţi obţinut creditul în vederea semnării unui astfel de act adiţional, sfatul specialiştilor este să vă duceţi dumneavoastră, din proprie iniţiativă, şi să solicitaţi semnarea acestui act adiţional în baza legii. Banca este obligată să vă prezinte acest act spre consultare şi semnare, evident doar în cazul în care sunteţi de acord cu prevederile înscrise în el. În cazul în care nu sunteţi de acord cu ceea ce vă propune banca este musai să vă exprimaţi în scris opinia. „Scrieţi refuzul în două exemplare, luaţi număr de înregistrare pe copie. Dacă nu puteţi să vă prezentaţi la creditor, trimiteţi o scrisoare cu confirmare de primire”, spun specialiştii.

CLAUZE ABUZIVE. Mizând pe necunoaşterea populaţiei, băncile întocmesc noile acte adiţionale cu unele clauze care sunt interzise de lege. Potrivit unei clauze din contract, dacă clientul nu-şi ridică în termen de cinci zile graficul de rambursare a creditului, banca poate solicita rambursarea totală a creditului, când, de fapt, din punct de vedere legal, banca este obligată să pună la dispoziţia clientului acest document în momentul semnării actului. În plus, băncile sunt obligate să pună la dispoziţia clientului timp de 15 zile contractul pentru a fi studiat, însă rar se întâmplă acest lucru. Totodată, printre clauzele abuzive propuse de unităţile de credit se mai numără: introducerea unor penalizări de întârziere care cresc de la o zi la alta, transformarea dobânzii fixe în dobândă variabilă sau transformarea comisionului de risc în comision de administrare. Acestea sunt doar câteva motive pentru care specialiştii recomandă să citiţi cu mare atenţie tot ceea ce semnaţi.

ACŢIONATE ÎN INSTANŢĂ. Fenomenul organizării pe internet a clienţilor nemulţumiţi ai băncilor ia amploare, în prezent circa 5.000 de persoane fiind membre ale grupurilor care vizează 12 instituţii, cu scopul de a creşte puterea de negociere pentru rezolvarea unor probleme sau aplicarea noilor reglementări în domeniu. În prezent, există grupuri pe Yahoo formate din clienţi ai BCR, BRD, Volksbank, Alpha Bank, Raiffeisen, ING, Bancpost, RBS, Credit Europe Bank, OTP Bank, Banca Românească şi Banca Transilvania. Avocaţii spun că vor încerca mai întâi să negocieze cu băncile în numele clienţilor din aceste grupuri pentru a ajunge la o înţelegere, iar în cazul în care nu se va ajunge la consens, se va merge în instanţă.

Taguri articol


12