Aveți habar ce este de vină pentru efectul de încălzire globală? Bășinile crustaceelor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aveți habar ce este de vină pentru efectul de încălzire globală? Bășinile crustaceelor!

Lifestyle 22 Octombrie 2017 / 16:44 772 accesări

Un studiu publicat în Scientific Reports și citat de descopera.ro sugerează că scoicile, midiile şi stridiile produc 10% din metanul şi gazele azotoase din Marea Baltică fiind un rezultat al digestiei. Euractiv relatează că cercetătorii au avertizat că aceste crustacee „ar putea juca un rol important în producerea gazelor cu efect de seră“.

Metanul şi gazele de oxid de azot au un potenţial mult mai ridicat să provoace schimbări climatice decât dioxidul de carbon, astfel că în apele cu un conţinut redus de crustacee s-au înregistrat cantităţi mai mici de metan. Creşterea utilizării fertilizatorilor sintetici în agricultură a provocat o creştere a nutrienţilor din apele apropiate zonelor de coastă. Astfel că aceasta este principala cauză a „creşterii fluxului de gaze cu efect de seră din mediile acvatice“, notează studiul.

Crustaceele din aceste medii procesează nutrienţii şi eliberează gazele ca parte a unui proces biologic regulat. Studiile recente sugerează că 10% din emisiile de oxid de azot ar putea proveni din sistemele acvatice, în timp ce 40% din cantitatea de metan provine din sedimente. Autorii studiului susţin că aceste creaturi eliberează gaze cu efect de seră de milioane de ani fără a exista un impact notabil asupra climei, însă lucrurile s-ar putea schimba în prezent din cauza creşterii populaţiei umane. Creşterea populaţiei poate fi asociată cu alimentaţia oamenilor cu crustacee, care a devenit tot mai populară. Însă crustaceele nu sunt singurele animale ale căror flatulenţe au un impact asupra climei. Un alt animal care produce cantităţi mari de metan este vaca.



12