Două săptămîni şi 115 focare de gripă aviară. Acesta este bilanţul ultimului val aviar care s-a abătut asupra României. O situaţie fără precedent cu 15 judeţe afectate, sute de mii de locuitori în zone intrate în carantină şi mai bine de un milion de păsări ucise în gospodării. Viitorul se arată la fel de sumbru, mai ales că incapacitatea autorităţilor de a stopa nenorocirea face ca numărul focarelor nou confirmate, să crească într-un ritm ameţitor, de pe o zi pe alta.
Gripa aviară a "explodat" în ultimele zile şi pare de neoprit în drumul său de a paraliza total o ţară incapabilă să mai reacţioneze. Măsuri stîngace din partea autorităţilor, licitaţii pe sprînceană cu firme dubioase, alese să asigure dezinfecţia în focarele nou confirmate, dar şi degringolada serviciilor sanitar - veterinare, duse în curtea Minsterului Agriculturii şi înapoi, au facut ca "harta gripei aviare“ să cuprindă o treime din România. Disperarea miilor de români lăsaţi cu ochii în soare după ce veterinarii le-au eutanasiat orătăniile din gospodării, este direct proporţională cu incapacitatea factorilor responsabili în a-şi asuma eşecurile în lupta cu "caracatiţa aviară". Aşa se face că în doar două săptămîni, pericolul aviar a izolat sute de mii de români, a închis un număr record de comune şi oraşe, însă ar mai putea sechestra peste un milion de persoane în carantină. Pe măsură ce timpul trece, situaţia gripei aviare se agravează tot mai mult. Fenomenul a scăpat total de sub control, fapt demonstrat de focarele confirmate zilnic în zone diferite ale ţării, iar suspiciunile sînt şi mai numeroase.
Cu toate că autorităţile lucrează în foc continuu la sacrificarea păsărilor, în focarele confirmate, coşmarul "morţii păsăreşti" tinde să ia proporţii apocaliptice. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în Prahova, liderul celor 15 judeţe afectate cu 33 de focare confirmate. Nici la Braşov situaţia nu este mai roz, judeţul de la "poalele Tîmpei" avînd la activ 32 de localităţi lovite de gripa aviară. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în ultimele trei zile, numărul focarelor aviare a crescut de la 88 la 115! Alte 13 zone completează un tablou de coşmar, judeţele Bacău, Vrancea, Buzău, Sibiu, Vîlcea, Neamţ, Mureş, Gorj, Alba, Iaşi, Ilfov, Argeş şi Bucureşti, reuşind "performanţa" de a totaliza 50 de focare de gripă aviară. Îngroziţi de posibilitatea de a contracta virusul, mulţi români evită să mai consume carne de pasăre şi asta în condiţiile în care, mulţi comercianţi au fost nevoiţi să reducă preţurile la aceste produse.