Avioane de luptă la comun?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ofertă la pachet. Bulgaria, România, Turcia şi Croaţia

Avioane de luptă la comun?

Externe 01 Iunie 2011 / 00:00 530 accesări

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a spus că ţara sa va coopera cu România, Croaţia şi Turcia, pentru o posibilă achiziţie comună de avioane de luptă, iar ministrul Apărării de la Sofia a explicat că ”este vorba despre o ofertă la pachet, dar fiecare aeronavă va aparţine exclusiv ţării care plăteşte pentru ea”. Boiko Borisov a spus luni, la o conferinţă comună cu secretarul general al NATO, Fogh Rasmussen, la Varna, că ”Bulgaria va coopera cu România, Croaţia şi Turcia, pentru o posibilă achiziţionare comună de avioane de luptă”. Ministrul Apărării, Aniu Anghelov, a explicat că aceasta înseamnă că cele patru ţări vor beneficia de un pachet comun de achiziţie, dar fiecare aeronavă va aparţine exclusiv ţării care plăteşte pentru ea. Avioanele nu vor fi împărţite, iar ele vor fi livrate în conformitate cu specificaţiile făcute de fiecare ţară, a precizat Anghelov.

Boiko Borisov a subliniat că, în ciuda crizei de anul trecut, Guvernul bulgar a alocat circa 150 de milioane de euro pentru bugetul apărării. El a spus că în prezent, Bulgaria lucrează cu România, Croaţia şi Turcia la proiecte comune. CA ŞI ROMÂNIA, BULGARIA TREBUIE SĂ-ŞI ÎNNOIASCĂ FLOTA DE AVIOANE DE LUPTĂ, ÎNLOCUIND VECHILE MIG-URI SOVIETICE DIN DOTARE. La sfârşitul lui octombrie 2010, Ministerul bulgar al Apărării anunţa că va lansa licitaţia publică pentru achiziţia de avioane de luptă, pentru care spunea că alocă 500 de milioane de euro. Cifra era însă una orientativă, iar data nu a fost precizată. Nu este clar câte avioane vrea să cumpere Bulgaria. Ministrul Apărării a spus că Guvernul va alege, probabil, între F-16, Eurofighter Typhoon şi Gripen. Potrivit WikiLeaks, un raport diplomatic trimis în octombrie 2007 de ambasadorul SUA la Sofia arăta că SUA vor descuraja Sofia să cumpere aparate ruseşti sau avioane noi Eurofighter, Gripen şi Joint Strike Fighter, pledând pentru versiuni mai vechi de avioane americane, F-16 sau F-18, în special pentru a nu-şi risipi resursele.

În ceea ce priveşte România, CSAT a aprobat, anul trecut, achiziţionarea a 24 de avioane F-16 la mâna a doua, dar o primă ofertă făcută de SUA a expirat, întrucât România nu a avut fonduri pentru achiziţionarea aparatelor. În prezent, Bucureştiul aşteaptă o nouă ofertă din partea SUA, care să cuprindă o nouă eşalonare a plăţilor. Deocamdată, această ofertă, aşteptată în aprilie - mai, nu a fost trimisă.



12