Avioanele coaliţiei occidentale au omorât civili în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia acuză

Avioanele coaliţiei occidentale au omorât civili în Siria

Externe 19 Octombrie 2016 / 17:56 534 accesări

Rusia solicită explicaţii coaliţiei internaţionale coordonate de SUA în legătură cu raiduri efectuate de avioane belgiene care ar fi produs victime civile în oraşul sirian Alep, sugerând că s-ar proteja reţeaua teroristă Al-Qaida. ”Avem informaţii despre bombardamente ale coaliţiei conduse de SUA, mai ales de avioane belgiene, asupra unor zone civile din oraşul sirian Alep. Ne aşteptăm ca liderii coaliţiei internaţionale, mai ales Belgia, precum şi instituţiile internaţionale care au criticat atât de mult raidurile aeriene ruse din Alep să aibă o reacţie adecvată. Aceste lucruri nu pot fi ignorate. Dacă nu comentează nimeni, vom trage concluzia că preocupările nu sunt privind situaţia civililor din Alep. Toată agitaţia mediatică are rolul de a proteja Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida, şi împiedicarea Rusiei de a elimina grupurile teroriste din Alep”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Ca reacţie la aceste acuzaţii, Ministerul belgian de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei.

Recent, SUA, Franţa şi ONU au criticat presupuse bombardamente ruse care ar fi avut ca efect moartea unor civili în oraşul sirian Alep. Rusia a respins acuzaţiile. ”SUA încearcă să protejeze filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida şi alte grupuri extremiste, în cadrul planului care vizează înlăturarea administraţiei Bashar al-Assad”, a acuzat, pe 30 septembrie, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, pe fondul disensiunilor cu Washingtonul pe tema Siriei. Serghei Lavrov a denunţat încălcarea de către SUA a promisiunilor de a separa Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, de grupurile rebele moderate. Şeful diplomaţiei de la Moscova a făcut aceste declaraţii în contextul în care SUA au insistat ca Rusia să înceteze bombardamentele în zona oraşului sirian Alep, timp de şapte zile. Rusia a refuzat să suspende atacurile, argumentând că acest interval ar permite regruparea grupurilor teroriste. Marţi, administraţia Bashar al-Assad a acuzat coaliţia coordonată de SUA că intenţionează să le permită teroriştilor din cadrul reţelei Stat Islamic să părăsească oraşul irakian Mosul, pentru a merge în Siria. Conform Damascului, coaliţia occidentală a securizat unele drumuri, pentru a le permite teroriştilor să se infiltreze în estul Siriei, unde ar urma să creeze noi fronturi de luptă. Armata irakiană a lansat, luni, ofensiva pentru eliberarea oraşului Mosul, situat în nordul Irakului, aflat de peste doi ani sub controlul SI.

SUA oferă susţinere armatei irakiene în operaţiunile antiteroriste, dar şi grupurilor insurgente din Siria care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. La rândul său, Rusia oferă susţinere militară administraţiei Bashar al-Assad. Siria se confruntă începând din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste. Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Taguri articol


12