În 25 dintre dosarele instrumentate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la nivel național, avocații au solicitat anularea interceptărilor realizate de Serviciul Român de Informații (SRI). Cererile vin în contextul în care Curtea Constituțională a României (CCR) a decis scoaterea în afara legii a înregistrărilor realizate de SRI în alte spețe decât cele ce vizează siguranța națională.
Avocații celor cercetați în cauzele instrumentate de DIICOT, în care procurorii au pus în aplicare mandate de supraveghere cu ajutorul SRI, au solicitat anularea probelor în 25 de cauze ale DIICOT. În cele mai multe dintre acestea, judecătorii au dispus emiterea unor adrese către parchete pentru a se indica modul în care s-au pus în executare mandatele de supraveghere tehnică, au precizat pentru Mediafax sursele citate. În una dintre cauze, aflată pe rolul Tribunalului Bacău, "instanța a respins ca nefondată cererea și a procedat la soluționarea în fond a cauzei", anunță aceleași surse.
De asemenea, într-un dosar al DIICOT, aflat în faza de judecată din camera preliminară, s-au invocat excepții legate de realizarea interceptărilor, însă acestea s-au respins, în condițiile în care "s-a constatat legalitatea probelor invocate şi s-a dispus începerea judecăţii", au precizat aceleaşi surse pentru Mediafax.
Și la Constanța s-au înregistrat astfel de solicitări. Până miercurea trecută, trei cereri fuseseră înaintate instanțelor de către avocați pentru anularea unor interceptări efectuate în dosare instrumentate de DIICOT Constanța. Reprezentanții instituției au precizat, însă, că de miercuri și până în prezent numărul acestor solicitări a crescut, cu siguranță.
În motivarea CCR referitoare la decizia scoaterii SRI din "câmpul tactic" al Justiției, magistrații au arătat că hotărârea se va aplica în cauzele aflate pe rolul instanțelor, dar nu și în ceea ce privește dosarele ce au fost deja soluționate. "Aceste servicii secrete ale statului nu sunt organe de urmărire sau de cercetare penală, nefiind prevăzute, ca atare, în Codul de procedură penală", au mai arătat judecătorii în documentul citat.