De cîteva luni bune, nemulţumită de faptul că statul continuă să tolereze existenţa unui barou paralel, Uniunea Naţională a Avocaţilor din România a ameninţat cu declanşarea unei greve generale, care ar putea paraliza activitatea de justiţie. După ce a aşteptat în zadar soluţionarea pe cale amiabilă a acestor probleme, Uniunea Naţională a Barourilor a decis ca începînd de luni, 9 octombrie, să declanşeze un protest generalizat. Ultima şansă pentru ca această grevă să fie evitată era legată de întîlnirea desfăşurată astăzi la Bucureşti, între conducerea Uniunii Naţionale a Barourilor, procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi şi ministrul Justiţiei Monica Macovei. Din păcate, discuţiile purtate nu au adus nimic nou, deşi procurorul general a promis că plîngerile depuse împotriva celor care exercită fără drept profesia de avocat vor fi soluţionate cu operativitate. Monica Macovei şi-a exprimat la finalul dezbaterilor speranţa că greva avocaţilor nu va mai avea loc, dar ţinînd cont de răspunsul Uniunii, de a declanşa protestele, se poate spune că "ministresa" a rămas doar cu speranţa.
Proteste în fiecare săptămînă
Decanul Baroului Constanţa, avocatul Ionel Haşotti a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că organizaţia pe care o conduce a adoptat o hotărîre şi va declanşa la rîndul ei amplelor acţiuni de protest, care vor avea însă un caracter "progresiv". Nu va fi aşadar o grevă generală, o paralizare totală a activităţii, aşa cum au anunţat alte barouri, ci doar acţiuni ample de protest menite să tragă semnale de alarmă. "Consiliul Baroului Constanţa a hotărît suspendarea activităţii de asistenţă juridică în procesele în care aceasta este obligatorie, timp de şase zile în următoarele trei săptămîni. Excepţie de la refuzul asistenţei juridice se va face doar în cauzele care au ca obiect infracţiuni de omor, violuri, acte sexuale cu minori, incest, tîlhării, vătămare corporală gravă şi lovituri cauzatoare de moarte, dosare în care avocaţii baroului vor asigura totuşi apărarea. Protestele se vor derula după un program deja stabilit, pe toată perioada lunii octombrie." a declarat Haşotti. Astfel, avocaţii baroului nu vor acorda asistenţă luni, 9 octombrie, după care în restul săptămînii îşi vor desfăşura activitatea obişnuită. În a doua săptămînă, asistenţa juridică va fi suspendată două zile, pe 16 şi 17 octombrie, pentru ca în ultima "etapă", greva să dureze trei zile, în perioada 23-25 octombrie. Conducerea Baroului Constanţa a anunţat că avocaţii care nu vor respecta hotărîrea se vor face vinovaţi de abatere disciplinară riscînd sancţiuni precum amenda sau chiar excluderea din Barou.
Tolerarea baroului paralel, un fenomen care a paralizat sistemul
Hotărîrea emisă de Consiliul Baroului Constanţa a fost comunicată, ieri, instanţelor, iar acestea vor fi obligate să amîne procesele penale unde asistenţa este obligatorie. La conferinţa de ieri, Haşotti a declarat că dacă judecătorii vor dispune amendarea avocaţilor care refuză să intre în sălile de judecată, în zilele de grevă, Baroul va contesta aceste decizii. Revenind la cauza acestui protest, Haşotti a afirmat că pasivitatea autorităţilor este absolut condamnabilă şi atentează grav la principiile statului de drept. " Profesia de avocat este recunoscută în ţara noastră de aproape 250 de ani dar pentru prima dată, statul tolerează astfel de forme ilegale de exercitare a profesiei. Legi există, hotărîri ale instanţelor privind nelegalitatea Baroului Constituţional, de asemenea, însă cu toate acestea fenomenul nu a fost încă reprimat. În general, la Constanţa, au intrat în dosare şi au întocmit acte avocaţi ai Baroului Constituţional, din alte judeţe." a mai spus Haşotti. În concluzie, avocaţii constănţeni vor sista activitatea doar şase zile din această lună, o atitudine mult mai cuminte în comparaţie cu cea a altor barouri din ţară cum ar fi Iaşi, Bacău sau Bucureşti. În aceste localităţi, fenomenul barourilor paralele este însă mult mai complex, motiv pentru care avocaţii afiliaţi Uniunii au decis grevă generală, pe durată nedeterminată.