Avocaţii lui Roman Polanski au cerut pronunţarea unei hotărâri în lipsa lui

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Avocaţii lui Roman Polanski au cerut pronunţarea unei hotărâri în lipsa lui

Monden 08 Ianuarie 2010 / 00:00 355 accesări

Avocaţii lui Roman Polanski au cerut, miercuri, în faţa justiţiei californiene, pronunţarea unei hotărâri în absenţa cineastului franco-polonez, care este în prezent arestat la domiciliu, în reşedinţa sa din Elveţia, în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile americane. Judecătorul Peter Espinoza de la Curtea superioară din Los Angeles se va pronunţa în privinţa acestei cereri în timpul unei noi audieri, pe 22 ianuarie. Dacă va aviza favorabil cererea avocaţilor cineastului, acesta va putea fi judecat fără să fie prezent în faţa juraţilor. Cu ocazia numeroaselor hotărâri emise în ultimele luni în cadrul acestui lung foileton judiciar, judecătorul Espinoza şi procuratura americană au făcut întotdeauna din prezenţa lui Roman Polanski în faţa juraţilor americani o condiţie obligatorie.

Roman Polanski, în vârstă de 76 de ani, a fost arestat pe 26 septembrie, în Elveţia, în virtutea unui mandat de arestare emis de SUA. După ce a petrecut peste două luni într-o închisoare elveţiană, cineastului i s-a permis să locuiască în reşedinţa sa din Gstaad, unde se află în regim de arest la domiciliu, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA. În martie 1977, Roman Polanski, atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, după o şedinţă fotografică ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson. Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Roman Polanski s-a declarat mai întâi nevinovat, schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta. În urmă cu 30 de ani, Roman Polanski a petrecut 43 de zile într-o închisoare din California, unde a fost supus unei evaluări psihiatrice. Polanski a fugit din SUA înainte ca justiţia americană să ia o decizie în cazul său. De atunci, regizorul a locuit în Europa şi a evitat să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu SUA.

În decembrie 2009, Curtea de Apel din California a respins cererea de încetare a urmăririi penale împotriva cineastului, depusă cu câteva săptămâni în urmă de avocaţii acestuia, care invocau grave încălcări ale codului de procedură, în momentul anchetării cazului. Acelaşi tribunal a decis începerea unei anchete rapide în privinţa acestor presupuse încălcări ale codului de procedură.



12