Avocatul Poporului cere lămuriri cu privire la transfuziile efectuate greşit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Avocatul Poporului cere lămuriri cu privire la transfuziile efectuate greşit

Sănătate 25 August 2016 / 13:13 473 accesări

În ultima perioadă, au fost mediatizate cazurile a 3 pacienți care au murit în spitale din România după ce le-au fost administrate trasnfuzii sanguine în mod greșit. Oficial, nu au fost date lămuriri, așa că Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu şi solicită explicații Ministerului Sănătăţii (MS) cu privire la creşterea, în ultimele 3 luni, a posibilelor cazuri de malpraxis şi neglijenţă. AP cere MS să comunice măsurile luate în vederea prevenirii pe viitor a cazurilor de acest gen. Totodată, AP solicită MS să comunice dacă a considerat necesar să emită noi reglementări pentru prevenirea situațiilor de malpraxis sau neglijență (atât privind sancționarea neglijenței în practicarea actului medical, cât și privind noi măsuri de recompensare a potențialilor donatori de sânge)”, potrivit unui comunicat al AP.

AP dă drept exemplu femeia de 79 de ani căreia, în 13 iunie 2016, i s-a făcut, la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, o transfuzie cu o grupă greşită de sânge, iar aceasta a decedat la o săptămână după incident. Ulterior s-a constatat că unitatea de transfuzii a spitalului avea autorizația de funcționare expirată de un an de zile, iar cazul a fost raportat de spital abia pe data de 27 iunie 2016.

Instituţia condusă de Victor Ciorbea mai aminteşte şi de cazul minorei de 11 ani din judeţul Alba care a murit în condiții suspecte, după ce, pe 26 iulie, s-a înțepat într-un cui ruginit, fiind apoi tratată timp de 11 zile în patru spitale, fără rezultate; de copilul de un an şi şapte luni care a murit, în 7 august, după ce doctorii de la Spitalul Clinic “Doctor Victor Babeș” din București i-au administrat glucoză fără a efectua testul de glicemie, “întrucât duminica laboratorul este închis”, precum şi de cel al tinerei însărcinate din județul Vâlcea, care a fost internată, în 31 iulie, la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, i s-a făcut o transfuzie de sânge în urma căreia femeii i s-a făcut rău, fiind transferată de urgență la Spitalul Județean de Urgență Craiova, unde femeia și copilul au decedat în timpul operației de cezariană.

AP aminteşte şi de cazul pacientei de 38 de ani care a fost internată la Spitalul Clinic CF 2 din Capitală, căreia i s-a administrat, la sfârșitul lunii iulie 2016, sânge cu o grupă necorespunzătoare, pacienta intrând în comă.



12