Avocatul Sorin Calaigii, în arest la domiciliu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizia instanței, emisă în cinci ore

Avocatul Sorin Calaigii, în arest la domiciliu

Eveniment 12 Iunie 2014 / 00:00 5663 accesări

După două ore de judecată şi alte trei de deliberări, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis ca avocatul constănţean Sorin Calaigii, acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, să stea în arest la domiciliu. Instanţa a respins, astfel, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a lui Calaigii. În acelaşi dosar este cercetată şi o avocată din Baroul Bucureşti, Mihaela Bodîrlău, pentru trafic de influenţă şi şantaj, împotriva căreia a fost luată aceeaşi măsură preventivă. Conform DNA Constanţa, Sorin Calaigii este acuzat că le-ar fi cerut bani unor clienţi, promiţându-le că îi va ajuta să obţină soluţii favorabile în dosarele penale în care erau judecaţi, intervenind pe lângă anumiţi magistraţi. Anchetatorii spun că au adunat probe împotriva avocatului pentru trei fapte, comise atât anul trecut, cât şi în 2011. Unul dintre denunţători este un fost client de-al lui Calaigii, Giolacai Arsen, care a fost condamnat, pe 15 noiembrie 2013, la şase ani de închisoare pentru că a violat-o, în august 2011, pe Alexandra Stoian, fosta iubită a omului de afaceri constănţean Liviu Bamburic. Procurorii spun că, pe 6 noiembrie 2013, Calaigii i-a cerut lui Arsen 15.000 de euro „pentru ca, folosindu-şi influenţa pe care afirma că o avea asupra unor judecătoare din cadrul Curţii de Apel Constanţa, să le determine pe acestea să respingă recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa împotriva sentinţei de achitare pronunţate de Judecătoria Constanţa”.

DENUNŢAT ŞI... ÎNREGISTRAT Cea de-a doua faptă la care fac referire procurorii ar fi avut loc în iunie 2011, atunci când „inculpatul Sorin Calaigii a pretins şi a primit de la o altă persoană suma de 6.500 de euro, lăsând-o pe aceasta să creadă că are influenţă asupra unor judecători din Curtea de Apel Constanţa şi că poate să intervină pentru a-i determina să dispună o soluţie favorabilă faţă de fiul persoanei respective, judecat pentru săvârşirea unei infracţiuni de tentativă la omor calificat, într-un dosar aflat în faza apelului”. În acest caz, denunţătorii ar fi membrii unui clan de ţigani din Palazu Mare, pe care Sorin Calaigii i-a apărat, la un moment dat, în instanţă. În ceea ce priveşte a treia infracţiune vizată de dosar, procurorii anticorupţie spun că aceasta ar fi avut loc în mai 2013, după acelaşi scenariu. Potrivit unor surse, Calaigii nu s-ar fi ţinut de promisiunile făcute. Supăraţi, oamenii l-ar fi denunţat la DNA Constanţa pe avocat, apoi l-ar fi înregistrat atunci când le spunea că-i ajută.

COMPLICE La rândul ei, avocata Mihaela Bodîrlău este acuzată că a folosit aceeaşi metodă de a stoarce bani de la clienţii pe care-i reprezenta. Procurorii spun că femeia îl cunoştea pe Calaigii, cei doi lucrând împreună în mai multe cazuri. Potrivit anchetatorilor, în câteva rânduri, Calaigii şi Bodîrlău ar fi colaborat la comiterea infracţiunilor.

SUSPENDAT DIN PROFESIE Contactat telefonic, decanul Baroului Constanţa, avocatul Gabriel Grigore, a declarat că a fost surprins de ceea ce s-a întâmplat. ”Sorin Calaigii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la proba contrarie. În starea în care se află, el nu-şi va putea exercita profesia, aşa că urmează să discutăm în Consiliul Baroului, dacă suntem sesizaţi de cineva, despre suspendarea lui Sorin Calaigii din profesie, până la finalizarea anchetei. Acest lucru se va întâmpla dacă nu va face el însuşi cererea de suspendare”, a declarat Gabriel Grigore.



12