Azi depui la bancă-un leu, mâine iei înapoi... 0,9 bani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Economisirea, specie pe cale de dispariție

Azi depui la bancă-un leu, mâine iei înapoi... 0,9 bani

Eveniment 29 Octombrie 2014 / 00:00 2006 accesări

ȚEAPĂ! Potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro, dobânda la un depozit pe termen scurt variază acum între 2 și 3,75%, ceea ce implică un câștig maxim de 39 lei la fiecare 5.000 lei depuși pentru trei luni (după aplicarea impozitului pe profit de 16%, bineînțeles). Și atenție, ca să „beneficiați“ de „marele“ „câștig“ trebuie să scoateți banii fix în ziua scadenței, altfel banca va aplica un comision de 0,5%, plus o taxă de administrare și un bir pe naivitatea clientului. Și uite așa, omul pleacă acasă cu doar 5 lei în plus. Repet, în cazurile fericite. La alte bănci rămâi cu circa 4.970 lei, în cel mai rău scenariu posibil, fapt care elimină conceptul de economisire din peisaj.

CAPCANE LA TOT PASUL Potrivit conso.ro, cea mai mare dobândă din țară, de 3,75%, este oferită de TBI Bank, o bancă de talie mică, aflată în căutare de clienți. Urmează Romanian International Bank și Volksbank, care practică o dobândă de 3,5% pe an la depozitele la trei luni. Pe 4 este Alpha Bank - instituția elenă oferă o bonificație de 3,2% și nu percepe comision de administrare. La final, pentru aceiași 5.000 lei, câștigul se ridică la 34 lei. De la locul 5 încolo se intră într-un teritoriu periculos, unde bancherii români se cred elvețieni și confundă spațiul carpato-danubiano-pontic cu cine știe ce paradis fiscal insular. Pentru cine a uitat - nu cu mult timp în urmă, băncile elvețiene dădeau dobândă real negativă la depozite, pentru a descuraja planeta speriată de criză să vină cu banii la ele. Nu de alta, dar francul elvețian se aprecia prea tare și exportatorii aveau mult de suferit. UniCredit Țiriac Bank, spre exemplu, dă o dobândă de 2%, care nu acoperă nici măcar comisionul de retragere a banilor din cont, potrivit conso.ro. Situația se regăsește și la băncile mari, BRD, BCR și CEC, dobânzile coborând demult sub 3%.

ERA INEVITABIL Nu-i însă o surpriză că s-a ajuns aici. Lichiditatea în sistemul bancar este imensă, iar raportul dintre credite și depozite a devenit, pentru prima dată în ultimii ani, subunitar. La o întâlnire recentă între bancheri și mediul de afaceri constănțean s-a spus că băncile stau pe un munte de bani și nu au cui să-i dea. Pe de-o parte, punctau bancherii, cererea nu este tocmai eligibilă și nimeni nu riscă, iar pe de altă parte, lichiditatea e pe termen scurt și nu le permite să crediteze pe 20 - 30 ani. În orice caz, nu au nevoie de depozite și, cum BNR taie într-o veselie dobânda-cheie, pot practica dobânzi de 2 - 3%. De altfel, însuși guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a recunoscut că, „dacă noi vom mișca rata de politică monetară, primul lucru pe care îl vor face băncile va fi să reducă dobânda la depozite, nu la credite“. Și ce să vezi - la următoarea ședință de politică monetară, din 4 noiembrie, indicatorul de referință va scădea probabil sub 3%. Estimează asta și analiștii, și premierul Victor Ponta, care a punctat chiar ieri că speră să vadă credite mai ieftine pentru IMM, și viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, care a spus săptămâna trecută că încetinirea inflației ar justifica o nouă măsură de relaxare a politicii monetare.



12