Pregătirea şi dotarea tehnică, siguranţa şi curajul în luptă pot fi diferenţa dintre a fi şi a nu fi. Militarii noştri luptă oriunde în lume, alături de partenerii NATO. „Safety first” (siguranţa pe primul loc) este prima lecţie în orice manual de luptă modern. Siguranţa depinde nu doar de nivelul de pregătire ci, în egală măsură, şi de calitatea echipamentelor şi a tehnicii de luptă. Avantajele nu suportă comentarii pentru că, într-o situaţie reală, cea mai mică greşeală poate fi şi ultima.
Poligonul Babadag, din judeţul Tulcea, a fost ieri gazda unui exerciţiu tactic susţinut în comun de militarii români şi americani. Sistemul DISE (Deployable Instrumentation System Europe), cel care a stat la baza antrenamentului militarilor, permite sporirea instruirii acestora, în special la şedinţele de analiză post-acţiune şi implică nişte senzori care sînt montaţi atît pe militari cît şi pe armamentul individual sau pe maşinile de luptă. La exerciţiu au participat 80 de militari din compania a 2-a a Batalionul 21-Vînători de Munte şi 60 de militari americani din cadrul Task Force Vampire. Două plutoane alcătuite din militari români au simulat atacul forţelor NATO asupra unei baze sub controlul unei formaţiuni paramilitare înarmate cu armament individual. În scenariul respectiv, rolul teroriştilor - jucat de soldaţii americani - era să respingă atacul forţelor aliaţilor. Scopul atacului a fost capturarea unui lider insurgent fară ca operaţiunea să afecteze relaţiile cu populaţia locală şi mai ales, fără pierderi de vieţi în rîndurile civililor. Instructorii militari au urmărit, pe etape, modul de acţiune al echipelor speciale: cum s-au apropiat cu transportoarele blindate, iar apoi modul în care “băieţii buni” au luat cu asalt o clădire despre care deţineau informaţii că adăpostea mai mulţi insurgenţi (“bad guys”), asigurîndu-şi în permanenţă propria securitate. În exerciţiul simulat, militarii români au pierdut trei oameni, ceea ce, într-o situaţie reală, ar fi însemnat un adevărat dezastru.
Lupta urbană, extrem de complexă
Greşelile făcute prin exerciţiu sînt cel mai bun manual de luptă! Erorile evidenţiate în acest tip de război urban prin sistemul DISE evidenţiază superficialitatea cu care este tratat acest fel de luptă în planurile de instrucţie militară “tradiţională”. Erorile în spaţii restrînse pot fi multiple şi iată doar cîteva “scăpări” care pot fi fatale: militarul nu se asigură şi se expune cînd trece pe lîngă o fereastră, nu păzeşte “spatele” echipei, ezită la intrarea într-o încăpere sau nu păstrează permanent arma în direcţia privirii. În timpul conflictului, luptătorii îşi pot risipi timp şi energie scotocind mai multe obiective decît cele din plan. O altă “scăpare” o poate constitui împuşcarea liderului căutat pentru că, dacă ar fi să cităm un instructor, un cadavru este mai puţin preţios decît informaţiile sau ceea ce deţine acesta.
Tehnica poate salva pielea militarilor
Ar fi posibil dacă ministerul ar scoate joaca de-a somata din pregătirea soldaţilor şi ar achiziţiona un sitem ingenios de genul celui american. Moartea unui singur membru al echipei într-o luptă actuală defineşte eşecul misiunii. Americanii folosesc aceste simulatoare de opt ani. “Deployable Instrumentation System Europe” este deservit de o echipă formată din 12 oameni şi permite antrenarea simultană a circa 800 de militari pe o suprafaţă maximă de 800 de km. Sistemul DISE cuprinde un dispozitiv de localizare GPS cît şi un dispozitiv complex de monitorizare şi redare audio-video. În acest mod, proiectilul real este înlocuit de un fascicol laser, iar pregătirea militarilor pentru situaţii reale pe baza unor scenarii identice cu cele din zonele de conflict este superioară antrenamentelor clasice tactice. Concret, sistemul informează militarul dacă a fost rănit sau, mai grav, dacă a fost eliminat din luptă. Ulterior se discută cu specialiştii pe baza imaginilor înregistrate pe tot parcursul exerciţiului asupra greşelilor sau modului de acţiune a fiecărei grupe şi al fiecărui combatant implicat. Plt român Cristian Zah, participant la aceste misiuni simulate, ne-a mărturisit la sfîrşitul exerciţiului: “Tehnologia te ajută şi, dacă beneficiezi de sistemul DISE, poţi, la sfîrşitul exerciţiului, să vezi fiecare ce a făcut şi cum a făcut. De la începutul JTF-East 2008 Rotation, la Mihail Kogălniceanu, ne-am mai antrenat în exerciţii combatante de salvare de vieţi, trageri la simulator, metode de ieşire dintr-un blindat răsturnat, cursuri de conducere a vehiculelor de luptă americane şi multe trageri - unele inedite care se folosesc în lupta în localitate unde inamicii apar de unde nu te aştepţi şi de la distanţe foarte mici. Important este să ai viteză şi control.”
Misiune reală în Afganistan
Avantajele acestor tehnici nu mai suportă comentarii pentru că, într-o situaţie reală, cea mai mică greşeală poate fi şi ultima. Militarii români din cadrul Batalionului 21-Vînători de Munte au răgaz să se perfecţioneze pînă la sfîrşitul acestui an. În 2009, ei vor înlocui simulatoarele americane cu muniţie reală în cadrul misiunii pe care o vor desfăşura în Afganistan.