Babilonienii au fost primii care au folosit geometria complexă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Babilonienii au fost primii care au folosit geometria complexă

Ştiință 29 Ianuarie 2016 / 18:57 847 accesări

Geometria complexă a fost folosită pentru prima dată de babilonieni, cu 1.400 de ani mai devreme decât s-a crezut până acum, ei făcând calcule geometrice pentru a observa planeta Jupiter, arată un studiu realizat de un profesor de la Universitatea Humboldt din Berlin. ”Nu m-am aşteptat la această descoperire. Este absolut fundamentală pentru fizică şi pentru toate ramurile ştiinţei care folosesc geometria”, a declarat autorul studiului, profesorul Mathieu Ossendrijver.

Babilonienii au trăit în zona în care se află acum Irak şi Siria, civilizaţia lor apărând în jurul anului 1.800 înainte de Hristos. Tabletele de lut pe care le-au gravat cu inscripţii cuneiforme au demonstrat deja că aveau cunoştinţe avansate de astronomie, înainte ca cercetarea profesorului german să arate că aveau cunoştinţe avansate în matematică. Potrivit cercetătorului, babilonienii foloseau geometria complexă în jurul anului 350 înainte de Hristos. ”Au scris rapoarte despre ceea ce au văzut pe cer. Şi au făcut asta pentru o lungă perioadă de timp, mai multe secole”, a explicat profesorul Ossendrijver. Înainte de apariţia acestui studiu, cercetătorii credeau că geometria complexă a fost folosită pentru prima dată de elevi de la Oxford şi Paris, în epoca medievală. Ei foloseau curbe pentru a determina poziţia şi viteza obiectelor aflate în mişcare. Ossendrijver a analizat cinci tablete babiloniene care au fost excavate în secolul al XIX-lea şi care se află în prezent în arhivele Muzeului Britanic. Scriptul arată că babilonienii foloseau patru forme numite trapezoide pentru a calcula când va apărea Jupiter pe cer noaptea şi, de asemenea, distanţa şi viteza cu care circula. ”Forma - un dreptunghi cu latura de sus înclinată - descrie felul în care viteza planetei Jupiter se schimbă în timp. Avem o formă pe care axa orizontală reprezintă timpul, iar cea verticală reprezintă viteza. Aria trapezoidului dă distanţa cu care Jupiter îşi parcurge orbita. Ceea ce este foarte special este că acest tip de grafic nu era cunoscut în antichitate, aşa că realizarea unor calcule ale mişcării în acest spaţiu abstract al vitezei împotriva timpului este ceva extrem de nou”, a explicat autorul studiului. El a adăugat că există dovezi că grecii au folosit o geometrie mai simplă, care se ocupa mai mult de relaţiile spaţiale dintre Pământ şi alte planete, decât de concepte ca timpul şi viteza.

Profesorul Ossendrijver a mai declarat că este neclar dacă tehnica de calcul era una comună sau nu pentru babilonieni. ”Este posibil să fie o tabletă gravată mai devreme, de un geniu, un individ care a descoperit un nou mod de a face astronomie. Însă ar putea fi o metodă care era aplicată de toţi elevii. Nu ştim acest lucru”, a spus el.

Taguri articol


12