„Glumă” sau ”obrăznicie”? Aceasta este dilema şefului Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Gheorghe Babu, în ceea ce priveşte solicitarea de a-şi da demisia. ”Obrăznicia” aparţine consilierilor locali care au supus la vot, vineri, 9 mai 2008, în şedinţă ordinară, trimiterea unei scrisori Companiei Naţionale Apele Române şi Autorităţii Naţionale de Turism, prin care să solicite demiterea conducerii DADL Constanţa pentru punerea în pericol a sezonului estival de pe litoral în 2008. Această decizie a fost luată de consilierii locali după ce l-au invitat pe Babu să explice motivele pentru care termenul pentru demolarea barurilor ilegale de pe plajele din Mamaia - pe care însuşi directorul DADL l-a fixat - a fost încălcat. Babu a ignorat însă, suveran, invitaţia şi, potrivit declaraţiei sale de ieri, „Iniţiativa consilierilor locali a fost o glumă. Dacă nu este aşa şi vor întocmi un document pentru continuarea demersurilor, ar însemna o mare obrăznicie pentru că nu ţine de competenţa Consiliului Local Municipal să evalueze activitatea directorului DADL. Eventual, ar putea să îl suspende pe primar, dar în nici un caz să ceară demiterea directorului de la DADL. Activitatea acestuia este evaluată de ministrul Mediului şi de conducerea Apelor Române”. La rîndul său, primarul Constanţei, Radu Mazăre a afirmat că lipsa de la şedinţă a şefului DADL reprezintă o sfidare la adresa Consiliului Local. “Răspunde prefectul la o invitaţie, iar un simplu director nu catadicseşte să o ia în seamă. Cînd a avut nevoie venea şi stătea cocoşat printre mese şi scaune. A garantat că în cinci zile va face disciplină pe plaje”, a declarat Mazăre.
Deadline-ul deadelist… 1 iunie!
În ceea ce priveşte problema demolărilor construcţiilor ilegale - amintim că, în urmă cu două luni, Consiliul Local Municipal (CLM) a aprobat planul urbanistic zonal (PUZ) al plajei staţiunii Mamaia, care stabileşte numărul de beach-baruri şi zona în care acestea vor fi amplasate - directorul DADL recunoaşte că este vina sa că nu s-a ţinut de cuvînt şi invocă - soluţie de tip „babu” - forţele oculte ale înfrăţirii dintre operatorii de plajă, DADL şi Primăria Constanţa, care, pentru ca toată lumea să fie mulţumită, ar trebui să-ncingă hora mare şi să cadă la mica înţelegere. Cu alte cuvinte, directorul DADL este convins că dacă părţile ar lua loc la masa tratativelor, problemele s-ar rezolva. Şeful DADL propune această soluţie de compromis pentru că, a declarat el, nu îi poate obliga pe operatorii sau administratorii de plajă să dărîme beach-barurile, în condiţiile în care aceştia aduc venituri de peste 7 milioane de lei anual, din care jumătate ajung la bugetul de stat. Dincolo de argumentele sale, potrivit PUZ-ului, demolarea beach-barurilor a început pe 4 martie şi ar fi trebuit să se încheie pe 1 mai. Potrivit directorului DADL însă, acţiunea se desfăşoară mai greoi, căci DADL Constanţa are o relaţie de parteneriat cu operatorii de plaje şi încearcă să îi convingă cu binişorul să dărîme construcţiile ilegale aşa cum prevede şi Legea 274/2006. Concret însă, aceste ezitări deadeliste împart acum operatorii de plaje în două tabere: cei care, într-o clipă de slăbiciune (sau poate lipsă de fonduri, pile etc.) au fost de acord cu demolările şi acum îşi răcoresc buzele umflate şi cei care s-au încăpăţînat să nu ia în seamă demersurile DADL şi care, bine mersi, îşi renovează de zor construcţiile ilegale pentru primirea turiştilor. Dreptate-i asta? La această întrebare, directorul deadelist a ridicat din umeri şi a fixat un nou deadline pentru demolarea totală şi iremediabilă a beach-barurilor: 1 iunie!
Şi, pentru ca povestea să fie completă, şeful DADL a luat pisica şi a aruncat-o peste gardul Primăriei Constanţa, menţionînd că nu este de competenţa sa să dărîme beach-barurile şi că este treaba Primăriei să facă acest lucru. În contextul în care edilul Constanţei a explicat de cîteva ori - cît se poate de clar - că, potrivit legii, Primăria nu poate demola construcţiile ilegale de pe plaje, pentru că terenurile se află în administrarea Direcţiei Apelor, această redundanţă nu-i face cinste directorului DADL. Edilul a mai explicat că, dacă nu se respectă legislaţia, DADL este singura instituţie care poate rezilia contractele cu operatorii. Primăria a trimis somaţii şi a aplicat amenzi pentru construcţiile ilegale, care însă au fost atacate în instanţă şi care se suspendă pînă la soluţionare. Cu alte cuvinte, soluţionarea poate dura cîţiva ani, timp în care operatorul îşi poate folosi, după bunul plac, construcţia.
Reacţii
Cîţiva dintre consilierii locali care au participat - live! - solicitînd demisia, la şedinţa din 9 mai s-au arătat cel puţin indignaţi de reacţia directorului DADL. „Gheorghe Babu tratează tot municipiul Constanţa ca pe o simplă glumă. Sper să nu mai dureze mult această glumă proastă a dînsului”, a declarat consilierul local municipal PD-L, Dănuţ Moisoiu. În acelaşi context, preşedintele Comisiei pentru Turism şi Administraţie Publică din cadrul CLM, consilierul municipal PSD Nicolae Moga, a declarat: „Domnul Babu nu cunoaşte legea. Activitatea lui poate fi evaluată, într-adevăr, de către Ministerul Mediului, dar să nu uite că îşi desfăşoară activitatea în municipiul Constanţa. Mă deranjează faptul că acest individ a promis Consiliului Local Municipal că va demola clădirile ilegale de pe plajă, dar nu a făcut nimic”. Consilierii liberali au refuzat să comenteze în vreun fel atitudinea afişată de colegul lor de partid de la DADL.