Absolvenţii de liceu care au fost declaraţi respinşi la prima sesiune a examenului de bacalaureat, cei care nu au putut să participe din cauza corigenţelor, precum şi cei care nu s-au prezentat la Bac-ul din vară din alte motive, susţin, de astăzi, cea de-a doua sesiune a examenului. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, la nivelul judeţului nostru s-au înscris 2.837 de candidaţi, dintre care 13 sunt elevi care au susţinut sesiunea de corigenţe. Amintim că, în judeţul Constanţa, în sesiunea din vară, din totalul de 7.736 de elevi înscrişi la Bac s-au prezentat 7.533 (97,38%), numărul elevilor neprezentaţi fiind de 203 (2,62%), cel al elevilor eliminaţi, de 35 (0,46%), iar cel al candidaţilor respinşi, de 3.074 (40,81%), din care 2.634 (85,69%) cu medii mai mici de cinci. Procentul de promovabilitate (58%), deşi cel mai mic din ultimii ani, a plasat Constanţa pe locul trei în ţară. Rezultatele slabe riscă să se repete şi în această sesiune. Cu doar câteva zile înainte de începerea Bacalaureatului, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că nivelul de exigenţă va fi asemănător cu cel din vară. Pe lângă hibele reformei Educaţiei marca Funeriu, care încearcă să rezolve doar la suprafaţă problemele învăţământului românesc, o parte din vină pentru notele mici aparţine şi elevilor slab pregătiţi. Mai grav este faptul că, în ciuda rezultatelor catastrofale, orele de meditaţii gratuite organizate la nivelul ţării de instituţii publice şi organizaţii nonguvernamentale, cu profesori bine pregătiţi, au fost tratate cu dezinteres de elevii picaţi la Bac.
MEDITAŢII IGNORATE Pentru candidaţii respinşi de la nivelul judeţului nostru au fost organizate meditaţii, de către ISJ, în cadrul Colegiului Tehnic de Marină „Al. I. Cuza din Constanţa. Din păcate, din cei 3.074 de candidaţi respinşi la nivelul judeţului nostru în prima sesiune a Bac-ului, doar 100 s-au prezentat la cursuri. Dacă în sesiunea din vară candidaţii constănţeni au dat Bac-ul în săli fără supraveghere video, pentru sesiunea din toamnă lucrurile se schimbă. „În sesiunea iunie-iulie nu am avut suficiente camere video pentru a dota toate centrele de examinare. Prin urmare, pentru a nu ajunge în situaţia în care o parte din candidaţi erau supravegheaţi, iar ceilalţi nu, s-a decis ca niciun centru să nu fie dotat. Pentru sesiunea din august-septembrie, însă, fiind mai puţine centre, avem posibilitatea de a le dota pe toate cu camere video”, a explicat vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, prof. Margareta Constantin.
ŞASE CENTRE Bacalaureatul va fi susţinut în următoarele şase centre din municipiul Constanţa: Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Tehnic de Marină „Al. I. Cuza”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Colegiul Comercial „Carol I” şi Colegiul Tehnic Energetic. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limba şi literatura română se desfăşoară, începând de astăzi şi până pe 23 august, în timp ce proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limba maternă are loc începând tot de azi şi până pe 24 august, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei.
Linie gratuită Tel Verde
Ministerul Educaţiei a alocat şi pentru sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat o linie gratuită Tel Verde 080080110, la care cetăţenii pot semnala orice nereguli constatate în derularea probelor. Linia de telefon va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00 şi 19.00, începând de astăzi.