Bacalaureatul special, un nou dezastru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şase elevi constănţeni „pierduţi” în Bacău 34,2% promovabilitate

Bacalaureatul special, un nou dezastru

Social 02 Iunie 2012 / 00:00 876 accesări

Sesiunea specială a bacalaureatului, susţinută la Bacău, continuă seria dezamăgirilor din punct de vedere al procentului de promovabilitate. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, promovabilitatea la sesiunea specială de bacalaureat era, înainte de contestaţii, de doar 34,20%, dezastrul de la Bac-ul din ultimii ani repetându-se şi cu această ocazie. În acest an, la sesiunea specială s-au înscris 880 de candidaţi, dintre care s-au prezentat în sălile de examen doar 877. Primul Bac din an se adresează absolvenţilor de liceu care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale, precum şi celor care au înregistrat performanţe sportive şi urmează să facă parte din loturile României care vor participa la competiţii sportive internaţionale. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, de la nivelul judeţului nostru s-au înscris, pentru susţinerea examenului de bacalaureat, 41 de elevi, majoritatea participanţi la competiţiile sportive internaţionale. Pe lângă sportivi, la Bacău se mai află şi Laura Antonaru, de la Liceul Teoretic „Ovidius”, care a fost selectată în lotul care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Biologie, şi Lucian Scurtu, de la Liceul Internaţional de Informatică, care va pleca la Olimpiada Internaţională de Chimie. Un caz deosebit îl constituie cel al elevei Luana Mândroiu, de la Liceul Teoretic „Ovidius”, care a cerut să susţină bacalaureatul în această perioadă pentru că sesiunea de vară coincide cu admiterea la Facultatea de Medicină din Viena, ale cărei cursuri doreşte să le urmeze.

DIFICULTATE MEDIE Deloc surprinzător, toţi trei au fost declaraţi admişi, ei luând Bac-ul cu mediile 7,88 (Luana), 9,4 (Lucian) şi 9,63 (Laura). În ceea ce priveşte subiectele, acestea li s-au părut accesibile. „Probele au fost medii. A fost, din punctul meu de vedere, primul examen de acest fel luat în serios, un Bac aşa cum trebuie să fie”, a spus Luana. La rândul ei, Laura a mărturist că rezultatul obţinut la proba scrisă la limba şi literatura română a fost mai mare decât se aştepta şi că proba ei preferată a fost cea la matematică. „La matematică nu este loc de interpretare. Unu plus unu va fi mereu doi”, a spus olimpica la biologie. Nici unul din cei trei constănţeni nu a depus contestaţie. Cu toate acestea, nemulţumiri au fost. „Nota de la proba scrisă la limba şi literatura română a fost mult mai mică faţă de ceea ce ştiam că am făcut. Nu ştiu ce s-a întâmplat, cred că a fost o greşeală de corectare, pentru că altfel nu îmi explic. Dacă nu ar fi trebuit să plec din Bacău, pentru că mă simţeam rău, aş fi depus contestaţie”, spune Lucian.

BACĂU, ZONĂ CREPUSCULARĂ Deşi reprezentanţii ISJ Constanţa au transmis către omologii din Bacău o listă cu 41 de candidaţi, pe listele publicate de organizatorii sesiunii speciale a bacalaureatului pot fi identificaţi, după unitatea şcolară absolvită, numai 35 de elevi constănţeni. Restul fie nu au meritat, în opinia inspectorilor băcăuani, să le fie recunoscut locul de obârşie, fie le-au fost trecute numele sau liceul greşit, fie, pur şi simplu, au dat de o zonă crepusculară şi au dispărut fără urmă de pe faţa pământului. Astfel, din cei 35 de candidaţi constănţeni, doar patru (11,42%) au fost declaraţi admişi, pe lângă cei trei olimpici reuşind să obţină medie de trecere şi Fabian Cristofor (6,76), de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa. Din cei 31 de candidaţi care nu au reuşit să treacă de această sesiune, 29 au fost declaraţi respinşi şi doi au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi încercând să copieze. Desigur, mai sunt şi cei şase candidaţi constănţeni ale căror rezultate sunt cunoscute numai de reprezentanţii ISJ Bacău. Aceasta era statistica prezentată de inspectorii băcăuani înainte de rezolvarea contestaţiilor. Rezultatele finale urmau să fie aflate vineri noaptea. Sesiunea specială de bacalaureat s-a desfăşurat la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Tehnic de Comunicaţii „Nicolae Vasilescu-Karpen” din Bacău.



12