PROIECT CONTROVERSAT Propunerea legislativă a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) privind fiscalizarea bacşişului a produs numeroase discuţii şi nemulţumiri, atât în rândul angajaţilor care trăiesc din turism, cât şi în rândul parlamentarilor care ar trebui să promoveze un astfel de proiect de lege. Cu toţii ştim ce este bacşişul. Fiecare dintre noi, la un moment dat, a recompensat un chelner cu bacşiş pentru că a fost mulţumit de serviciile oferite. Propunerea ANAT este agreată de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred că vor avea un control mai bun asupra veniturilor restaurantului, şi respinsă de cei mai mulţi. Preşedintele Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, crede că sunt variante mai bune prin care să crească încasările bugetare. „Înainte să fiscalizăm bacşişul, ar trebui să încercăm să fiscalizăm toate ţigările şi petrolul care intră în ţară. Ar trebui mai întâi să ajutăm economia să meargă atât de bine încât restaurantele să aibă vânzări şi abia apoi să punem bacşişul chelnerilor pe nota de plată”, a declarat Murad. El a adăugat ironic că admiră conducerea ANAT pentru că a terminat de rezolvat toate temele pe care le avea la patronatele din turism pe care le conduce şi că are timp să se ocupe şi de probleme care ţin de fiscalitate.
PARLAMENTARII RESPING FISCALIZAREA BACŞIŞULUI Dacă ne gândim mai bine, bacşişul reprezintă modalitatea prin care un client doreşte sau nu să recompenseze eforturile chelnerului, recepţionerului sau băiatului care îţi cară bagajele. Mai exact, este la latitudinea fiecăruia dacă lasă sau nu bacşiş. De ce trebuie să fii obligat să plăteşti suplimentar un serviciu de care nu ai fost mulţumit? Şi cui îi trebuie o majorare a preţurilor? Deputatul PSD Eduard Martin a declarat că un astfel de proiect legislativ nu se află pe ordinea sa de priorităţi. „Nu voi susţine un asemenea proiect legislativ. Cred că sunt mult mai multe lucruri de făcut în turism, iar acest subiect nu este pe lista de priorităţi a nimănui. Dacă un astfel de proiect va ajunge în Parlamentul României eu nu îl voi vota. Sunt multe lucruri pe care le voi vota pentru bunul mers al turismului din România, cum ar fi de exemplu scăderea TVA-ului. Trecerea pe nota de plată a bacşişului nu va avea un efect pozitiv. Nu cred că putem obliga pe cineva să plătească acest bacşiş”, a declarat Martin. Deputatul PSD Manuela Mitrea a declarat la rândul ei că impozitarea bacşişului nu ar aduce un venit consistent la bugetul de stat. „Mi se pare o mare tâmpenie. Nu aş vota niciodată un astfel de proiect. Cred că trăim într-un film greşit. În loc să ne concentrăm atenţia spre lucruri serioase, ne uităm şi ne gândim cum să impozităm bacşişul unui amărât de chelner. Cred că mai bine ne concentrăm atenţia spre marii evazionişti, nu spre chelneri”, a declarat Manuela Mitrea. Senatorul PSD Alexandru Mazăre a declarat că în prezent Guvernul şi Parlamentul trebuie să se gândească la proiecte legislative care să contribuie la dezvoltarea turismului. „Resping categoric legalizarea bacşişului. Avem alte probleme pe care trebuie să le rezolvăm pentru a avea un turism de calitate. Trebuie să ne gândim cum să facem promovarea, trebuie să gândim la facilităţi fiscale pentru turism, trebuie să fim preocupaţi de pregătirea personalului pentru a avea un turism competitiv. Acestea trebuie să fie preocupările inclusiv ale celor de la ANAT, nu fiscalizarea bacşişului. Nu poţi să fiscalizezi ceva ce este la aprecierea fiecăruia dintre noi. Nu poţi să obligi pe cineva să plătească bacşiş. Este o discuţie fără sens. De ce nu vine ANAT cu un proiect de lege privind controlul unic?”, a declarat Alexandru Mazăre.
DEZVOLTAREA TURISMULUI NU SE FACE PRIN REGULI ŞI RESTRICŢII Aflat la Monaco, acolo unde a fost premiat pentru dinamismul staţiunii Mamaia, primarul Radu Mazăre a declarat că scopul nostru este să atragem turiştii, nu să îi gonim. „Cred că este o mare tâmpenie propunerea care a fost făcută de către ANAT. Noi nu trebuie să mergem în coada Europei şi să punem fel şi fel de reguli, restricţii şi oprelişti. Dacă vrem să atragem turiştii, trebuie să fim o ţară cu cât mai puţine reguli, cât mai relaxată din punct de vedere fiscal, în aşa fel încât oamenii care vin în România să găsească ceea ce nu găsesc în restul Europei. Bacşişul este o obişnuinţă pe care unii vor să o fiscalizeze. S-a dovedit că această încorsetare forţată şi aceste reguli şi fiscalizări excesive nu fac decât să ducă la o contracţie a economiei şi nu la o liberalizare a ei, la o circulaţie a banilor şi la venituri care să fie din ce în ce mai mari”, a declarat Radu Mazăre.