Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, luni, că bacteria E-Coli a fost descoperită în 69 de probe prelevate din carne şi produse din carne provenind de la ovine şi bovine din 24 de judeţe, inclusiv din Capitală.
Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016 – 30.12.2016, în cadrul acestui Plan Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli (E-Coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală au fost prelevate şi analizate un număr de 1.484 probe. Produsele analizate au fost carnea și produsele din carne provenind de la ovine, bovine, pasăre şi produse din lapte de vacă.
Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din Bucureşti şi toate judeţele ţării, iar în 69 de cazuri a fost identificată bacteria E-Coli.
Cele mai multe situaţii au fost identificate în judeţul Timiş, opt, fiind identificată E-coli în carcase de ovine aflate la un abator şi într-un produs din carne tocată de vită, recoltată dintr-un supermarket. Sibiu (6 cazuri), Maramureş (5 cazuri), Vâlcea (5 cazuri) şi Bistriţa Năsăud (4 cazuri) sunt printre judeţele în care au fost descoperite cele mai multe infestări cu E-coli ale produselor din carne. Alte judeţe în care a fost identificată bacteria sunt Buzău, Teleorman, Gorj, Caraş Severin, Tulcea, Iaşi, Alba, Braşov, Călăraşi, Cluj, Ialomiţa, Suceava, Olt, Prahova, Giurgiu, Vaslui, Dâmboviţa, Dolj, Mureş şi, în trei cazuri, în Bucureşti.
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus în anumite cazuri distrugerea preparatelor periculoase.
Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei E-Coli, care a fost demarat în data de 16 mai, s-a desfăşurat până la data de 31 decembrie 2016 şi a presupus prelevarea şi analizarea de probe de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.