Bagdadul solicită o conferinţă internaţională pe tema securităţii din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bagdadul solicită o conferinţă internaţională pe tema securităţii din Irak

Externe 01 Martie 2007 / 00:00 727 accesări

Autorităţile de la Bagdad le-au cerut celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statelor Unite şi tuturor ţărilor vecine, inclusiv Iranului şi Siriei, să participe la Bagdad la o conferinţă internaţională menită să reinstaureze pacea între ţări. Scopul urmărit este de a obţine sprijinul lor faţă de procesul politic şi de eforturile de reconciliere, sprijinul lor pentru planul de securitate în Irak. Oficialii de la Bagdad doresc să organizeze această conferinţă pînă la jumătatea lunii martie. La respectiva întîlnire sînt invitaţi reprezentanţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, Siriei, Iranului, Turciei, Iordaniei, Arabiei Saudite, Kuweitului, Egiptului, Ligii Arabe, Conferinţei Islamice şi, eventual, ai Uniunii Europene.

Statele Unite au anunţat că vor participa la conferinţele regionale privind stabilizarea Irakului, la care au fost invitaţi reprezentanţii Iranului şi Siriei, deschizînd astfel calea către un dialog diplomatic cerut de mult timp de opinia publică internaţională. Administraţia Bush acuză Iranul şi Siria că alimentează violenţele din Irak şi că sponsorizează terorismul, respingînd recomandările de a deschide un dialog cu cele două state pentru stabilizarea Irakului, prezente inclusiv în raportul din luna decembrie al Grupului de Studiu pentru Irak. Departamentul de Stat nu exclude posibilitatea ca oficialii americani să desfăşoare negocieri bilaterale în plan secund cu iranienii, în cadrul unor întruniri la nivel inferior, în martie şi la nivel de miniştri, cel mai probabil în aprilie. Însă Casa Albă a minimalizat şansele unui astfel de dialog, precizînd că Iranul trebuie mai întîi să îşi suspende activităţile de îmbogăţire a uraniului despre care americanii cred că disimulează producerea armelor atomice, acuzaţie dezminţită ferm de regimul de la Teheran.

Schimb de acuzaţii

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului islamic de la Teheran, a ameninţat, miercuri, că îi va ataca pe rebelii kurzi iranieni din Irak, dacă Guvernul irakian nu îi expulzează din zonele de frontieră. Autorităţile de la Teheran acuză pe omologii de la Washington şi Londra că îi ajută pe rebelii din provinciile situate în zona de frontieră, unde există importante minorităţi etnice şi religioase, în special în Khuzistan, la graniţa cu Irakul şi Sistan-Baluchistan, la graniţa cu Pakistanul, unde există minorităţi sunnite. Începînd de vinerea trecută, armata şi Gardienii Revoluţiei s-au confruntat cu rebelii kurzi din cadrul Pejak, un partid separatist kurd iranian, apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, rebelii kurzi din Turcia, provocînd moartea a peste 40 de persoane, în nord-vestul Iranului, în apropierea frontierei cu Turcia şi Irak. Doi poliţişti au fost ucişi şi patru luaţi ostatici marţi seară, în provincia iraniană Sistan-Balucistan, în timpul unei confruntări armate a acestora cu un grup de rebeli ce s-a retras în Pakistan.

La rîndul lor, Statele Unite deţin dovezi potrivit cărora extremiştii irakieni sînt instruiţi în Iran în manevrarea explozibililor capabili să distrugă vehicule blindate. Audiat de Comisia Forţelor Armate din Senat, generalul Michael Maples a refuzat să ofere detalii, dar a dat asigurări că administraţia de la Washington deţine dovezi solide în aceasta privinţă. Acesta a declarat că gruparea radicală şiită libaneză Hezbollah participă, de asemenea, la instruirea insurgenţilor irakieni. În ultimul trimestru al anului 2006, atacurile cu acest tip de arme au provocat moartea şi rănirea a numeroşi militari din cadrul forţelor americane. Directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii, Michael McConnell, audiat, de asemenea, de Comisia Forţelor Armate din Senat, a subliniat faptul că suspectează Gardienii Revoluţiei din Iran şi brigada Qods, unitatea de elită a armatei ideologice iraniene, că furnizează armament miliţiilor radicale şiite irakiene. Acesta a precizat totuşi că Statele Unite nu deţin probe directe potrivit cărora autorităţile de la Teheran ar avea cunoştinţă de activităţile brigăzii Qods în Irak, dar a apreciat că acestea sînt "probabil" la curent cu aceste informaţii.



12