„Bal” sau povestea unor destine spusă prin dans

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Bal” sau povestea unor destine spusă prin dans

Cultură 07 Iunie 2007 / 00:00 1127 accesări

Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, ajuns, în acest an, la cea de-a XXXIIII-a ediţie, s-a bucurat, încă de la primele spectacole, de un real succes, aducînd pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” numai spectacole de calitate. La fel a fost şi marţi seară, cînd publicul de la malul mării a urmărit un spectacol de teatru-dans prezentat de actorii Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, pus în scenă de coregrafa Yvette Bozsik, cea care a mai montat, la Teatrul Naţional Constanţa, şi producţia teatrală „Dulceamar”.

„Ideea spectacolului s-a născut în baza filmului meu preferat, “Balul” de Ettore Scola, care constituie mărturia fără text, prin diferite stiluri de dans, a destinelor şi relaţiilor umane, precum şi a istoriei secolului XX. Piesa mea nu se concentrează asupra istoriei, ci asupra personajelor care îşi caută fericirea valsînd solitar”, aşa îşi descrie Yvette Bozsik piesa de teatru. Care a avut un mare succes la public, atît prin coregrafie şi dans, cît şi prin modalitatea de tramsitere a emoţiilor. Conceput în două acte, spectacolul se desfăşoară, mai întîi, într-un local, într-o societate mărturisită, iar în al doilea act, pe malul unui ocean, în firescul naturii. Pe parcursul reprezentaţiei, spectatorii au trecut, alături de actori, de la o stare la alta, de la dansul zgomotos al primei părţi, la cel poetic din finalul producţiei teatrale. Prin intermediul muzicii şi al dansului, publicul a urmărit, în „Bal”, sub pretextul unei petreceri dansante, povestea unor oameni, destine şi relaţii umane.

Dorinţele, visele neîmplinite, singurătatea şi iubirea, alienarea, interiorizarea şi căutarea sînt doar cîteva dintre subiectele abordate în acest spectacol, numai şi numai prin intermediul dansului. Cei prezenţi în sală au avut ocazia să rememoreze cele mai minunate dansuri, de la valsul englez la tango, slow-foxtrot şi pînă la quickstep. De asemenea, coloana sonoră a piesei de teatru-dans a adus în atenţie melodii care aparţin celor mai importante curente muzicale ale secolului al XX-lea, de la jazz la canţonete, la muzică clasică şi pînă la piese moderne. De departe, Beatrice Rancea, protagonista spectacolului, care a mai jucat în piesele lui Yvette Bozsik, s-a remarcat, prin feminitate şi candoare, dar şi prin expresivitate şi capacitate de transmitere a emoţiilor şi mesajului piesei. „Spectacolul vorbeşte despre destinele unor oameni prin ciclul unui dans. Dansul înseamnă, în acest caz, cuplu, relaţii, comunicare sau nu”, a declarat Beatrice Rancea.

Din distribuţia spectacolului au mai făcut parte: Monica Ştraţ, Sorina Tiron, Gabriela Călin, Diana Petrache, Mădălina Mechenici, Cristina Osiceanu, Oana Botez, Tunde Baczo, Păstorel Ionescu, Andrei Ciobanu, Marian Horhotă, Cristian Osoloş, Ionuţ Kivu, Daniel Dragomir, Istvan Teglas, Marius Grosu, Cristi Hogaş şi Costel Huhu. Costumele actorilor au fost create de Doina Levintza, după o idee originală de Peto Jozsef.

Taguri articol


12